NaslovnaSavjetiNajčešće zablude o oralnom zdravlju

Najčešće zablude o oralnom zdravlju

- Advertisement -

Oralno zdravlje je mnogo više od blistavog osmijeha, ono je neraskidivo povezano sa našim cjelokupnim blagostanjem. Ako nemamo dovoljno znanja i svijesti o raznim načinima na koje narušavamo svoje oralno zdravlje, možemo se lako naći u situaciji da se čudimo kako smo dozvolili sebi da zapadnemo u određeno stanje. Onima koji vode brigu i koji su informisani o svim važnim temama, od prevencije karijesa do toga kako izabrati pravu pastu za zube, tako nešto se ne može desiti.


Često mislimo da znamo dovoljno kad je u pitanju oralno zdravlje, ali se nerijetko dešava da griješimo, čak i ako radimo neke stvari sa najboljom namjerom. Britanska stomatološkinja Zejneb Meki postala je izuzetno popularna na društvenoj mreži TikTok gdje sa svojim brojnim pratiocima dijeli video klipove stomatoloških procedura i nudi važne savjete. Ona je sada otkrila koje su najčešće zablude kojima smo podložni kada se radi o našem oralnom zdravlju.

Karijes nije nešto o čemu treba brinuti

Taj bol koji osjećate u uglu usta? Što duže ga ignorišete postajaće sve gori. Karijes izazivaju bakterije koje se mogu formirati za samo tri mjeseca i na kraju će vam možda biti potrebna hitna intervencija.
“Kad karijes počne da se stvara, vjerovatno nećete to osjetiti niti ćete imati ikakve simptome. Međutim, ako nastavi da se razvija samo će postati veći i bolniji, te tražiti što hitniju intervenciju. Možete ga prevenirati tako što ćete prati zube dva puta dnevno, a zatim ih čistiti zubnim koncem. Pranje zuba sa kvalitetnom pastom pomoćiće vam da zaustavite karijes na vrijeme i zaštitiće vas od bakterija na 12 sati”, kazala je stomatološkinja.

Normalno je da se moji zubi osjećaju pomalo prljavo s vremena na vrijeme

Jednom kada znate, nećete to zaboraviti: taj osjećaj da su vam zubi prljavi, to su zapravo bakterije koje izazivaju karijes.
“Glavni uzročnik formiranja karijesa je plak na našim zubima. Plak je kombinacija hrane i bakterija i ako se ne očisti dovoljno brzo pretvara se ljepljivu masu koja stvara taj osjećaj prljavosti na našim zubima. Sa njim ćete se izboriti ako budete prali zube dva puta dnevno”, poručuje Meki.

Moja pasta za zube je sasvim dovoljna kako bi oni bili zaštićeni

Zapravo, nisu sve paste iste. Dok neke prestanu da pružaju zaštitu nakon određenog broja minuta, druge je pružaju i do 12 sati.
“Svaki put kad jedemo okruženje u našim ustima se mijenja na taj način da može da uzrokuje demineralizaciju naše zubne leđi. Tako nastaje karijes. Fluorid pomaže zaštitu zuba tako što zaustavlja proces demineralizacije”, objašnjava britanska stomatološkinja.

Nije problem ako preskočim pranje zuba uveče s vremena na vrijeme

Ako želite da zaštitite zube od bakterija koje uzrokuju karijes, pranje zuba dva puta dnevno je imperativ.
“Dok jedemo tokom dana, hrana ostaje na našim zubima, stvarajući plodno tlo za bakterije. Važno je ukloniti ove naslage hrana i bakterija sa naših zuba svake noći, kako bismo bili zaštićeni od karijesa čak i kad spavamo”, ističe Meki.

foto: Freepik


Kako do zuba bez karijesa?


Jeste li ikad doživjeli onaj osjećaj zadovoljstva kad pođete kod stomatologa na kontrolu i on vam kaže da na vašim zubima nema karijesa. Ako niste, trebali bi. To znači da neće biti potrebe da uskoro slušate neprijatni zvuk bušilice u stomatološkoj ordinaciji, ali i da se ustanovili zdravu rutinu kad je u pitanju briga o vašim zubima, što nije baš uvijek lako. Meki je izdvojila nekoliko savjeta koji će vam pomoći da dostignete taj nivo:

Perite zube sa pastom sa fluorom

Sigurno do sada znate koliko je važno prati zube. Još važnije je da ih perete sa pastom sa fluoridom, jer su studije pokazale da one više pomažu u prevenciji propadanja zuba.

Ustanovite zdrave navike

Napravite dnevni ritual od pranja zuba dva minuta dva puta dnevno. Ne samo da ćete ih zaštiti od bakterija koje uzrokuju karijes, već ćete se radovati proces čišćenja zuba.

Odaberite električnu četkicu za zube

Dobićete više od svakog pranja zuba sa električnom čekticom za zube. Dokazano je da one efikasnije umanjuju plak i gingivitis od običnih, plus su zabavnije.

Čišćenje zuba koncem je i dalje bitno

Brojne studije pokazuju da se oni koji redovno čiste zube koncem mogu pohvaliti boljim oralnim zdravljem. Koliko često? Američka stomatološka asocijacija predlaže da to činimo jednom dnevno.

Redovno posjećujte stomatologa

Ako se budete pridržavali dogovora i redovno čistili zube, stvorićete dobar odnos sa stomatologom. Plus ćete spriječiti potencijalne probleme na vrijeme, jer istraživanja pokazuju da oni koji redovno posjećuju stomatologa imaju bolje oralno zdravlje od prosječnog, tako da se definitivno isplati.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -