fbpx
NaslovnaSavjetiPranje zuba: Je li vrijeme da se vratite u djetinjstvo i ponovno...

Pranje zuba: Je li vrijeme da se vratite u djetinjstvo i ponovno učite?

- Advertisement -

Krenimo odmah s jednom primjedbom. Dva minuta koje stomatolozi preporučuju najvjerovatnije su premalo.

To minimalno vrijeme za oralnu higijenu, koje je svima ušlo u rutinu, temelji se na procjeni američkih stručnjaka, s drugačijim higijenskim standardima od onih u Evropi. Tajmer koji mnoge električne četkice za zube imaju predinstaliran temelji se na ovom mjerenju koje odgovara svima – nakon dva minuta korišćenja, četkica za zube se automatski isključuje.

Međutim, svaki se niz zuba razlikuje od ostalih i stoga je važno temeljno iščetkati svaki ugao usta kako bi se uklonio kamenac i bakterije. Različite moguće konformacije zuba ne dopuštaju jednoznačnu procjenu – jedino je sigurno da manje od dva minuta (ili još gore, samo jedna minut) nije dovoljno za ispravno čišćenje.

Najbolja metoda je stoga prati ih nekoliko minuta više, razlikujući područja na kojima insistiramo četkicom za zube, kako ne bi došlo do crvenila desni, te se posebno koncentrisati na očnjake koji su zbog svog položaja i ugla obično najmanje dobro iščetkani. Zapravo, temeljni je element pažnje koju posvećujete ovom dijelu svoje svakodnevne rutine.

Mentalna odsutnost krajnje je kontraproduktivna, jer zanemarivanje toga može lako dovesti do proliferacije klica, a time i do oralnih infekcija. I ne samo to, nego morate obratiti pažnju i nakon što završite sa četkanjem. Vašu četkicu za zube treba stalno da održavate, kako se ne bi pretvorila u koloniju bakterija i mikroba.

Dobro je znati da vodicu za ispiranje usta treba koristiti prije, a ne nakon korišćenja četkice za zube jer prvo eliminiše veliki dio bakterija zahvaljujući alkoholu prisutnom u ovim proizvodima, sprječavajući njihovo taloženje na vašoj četkici za zube. Nadalje, ako se koristi naknadno, riskira se ispiranje čak i fluora, koji je koristan za zaštitu zuba.

Osim toga, vodica za ispiranje usta korisna je za uklanjanje mikroba iz čekinja: isperite četkicu vodicom za ispiranje usta ili umočite glavu četkice u čašu s vodicom za usta kako biste spriječili rast klica.

Izvor: Zadarski list

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -