NaslovnaObavještenjaKako je i kada nastala pasta za zube?

Kako je i kada nastala pasta za zube?

- Advertisement -

Egipćani su, hiljade godina prije nove ere, trljali zube prahom koji su pravili od pepela volovskih kopita, ljuski jaja, vulkanskog kamenja samljevenog u prah.

Drevni Kinezi su za čišćenje zuba koristili štapiće aromatičnog drveta, čiji su jednu stranu žvakali, dok ne postane vlaknasta, nalik četkici.

Foto: freepik.com

U Engleskoj se krajem osamnaestog vijeka pojavio prvi prah za čišćenje zuba koji se sastojao od abraziva na bazi gline, sprašenog porcelana, cigle i sode bikarbone.

Početkom devetnaestog vijeka, dodat je glicerin, a zatim sapun i kreda. Krajem devetnaestog vijeka, počinje masovna proizvodnja pasti za zube, u Americi se pojavljuje prva pasta u tubi „Dr Sheffield’s Creme Dentifrice“.

Zanimljivo je da Amerikanci tek poslije Drugog svetskog rata počinju redovno da peru zube, a to je bila navika koju su njihovi vojnici donijeli iz Evrope.

Foto: freepik.com

Tada počinje prava ekspanzija pasti za zube, sapun je zamijenjen SLS-om, a ubrzo je otkriveno da fluoridi jačaju zubnu gleđ, i postali su uobičajen sastojak paste za zube.

Da li se sjećaš, koja je bila tvoja prva pasta za zube?

Izvor: Instagram/ beautyaxiom

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -