NaslovnaSavjetiNajčešća pitanja u vezi zuba kod beba i male djece

Najčešća pitanja u vezi zuba kod beba i male djece

- Advertisement -

Stranica Dječija stomatologija postoji već punih desetgodina i pokušava da upozna roditelje sa neophodnim informacijama u vezi prepoznavanja prvih znakova oboljenja zuba, posljedica njihovog neliječenja kao i mogućnosti da se njihovo zdravlje čuva i tako stvore uslova da ostanu takvi i u odraslom dobu.

Preventivne mjere su najjednostavniji, najbezbolniji i svakako najjeftiniji način borbe za zdravlje. U daljem tekstu su navedena najčešća pitanja postavljana od strane roditelja u ovom periodu.

Foto: health.clevelandclinic.org

1.Kada je potrebno uraditi prvi pregled kod stomatologa?
Najbolje je odmah po nicanju prvih zubića, a svakako do kraja prve godine. Pregled ne znači samo otkrivanje mogućih promena, već kompletno određivanje rizika prema zubnom kvaru i prije nego što se on razvije.

2.Kada treba početi sa pranjem zuba kod beba?
Čim zubići izniknu! Što se kasnije krene veća je opasnost da se razvije rani zubi kvar (neki ga zovu i cirkularni karijes) koji vrlo brzo moze da razori zubiće. Koja vrsta zubne paste je najefikasnija, najbolje je odrediti na osnovu analize rizika.

3.Da li bebe mogu da imaju zubni kvar?
Nažalost, čak 35% beba kod nas već do druge godine, a 66% u trećoj godini života dobija neki od oblika zubnoga kvara. Sa pravovremenim određivanjem rizika, pravilnom i redovnom higijenom zuba kao i kontrolisanom ishranom (unosom rastvorljivih šećera-nisu to samo slatkiši) to bi se moglo spriječiti.

Foto: drania.com

4.Da li se liječi zubni kvar kod beba i male djece?
Tvrdnje da se mliječni zubi kod beba i male djece ne liječe jer se „ionako mijenjaju“ su veoma pogrešne i mogu dovesti do nepotrebnog gubitka zuba i ugrožavanja opšteg zdravlja djeteta. Čim se primijete prve promjene (bijele mrlje, rupice, kravljenje iz desni i sl.) potrebno je preduzeti složeni oporavak poremećene ravnoteže u ustima, jačanje i dodatna zaštita zuba i oporavak defekata. Samo obično pranje zuba sa dječjim zubnim pastama ne može pomoći i zaustaviti bolest.

5.Šta izaziva zubni kvar kod beba i male djece?
Bolest zuba izazivaju specijalne bakterije koje se razvijaju i djeluju u prisustvu rastvorljivih šećera. Šečeri su, inače, neizbježni dio savremene civilizacije, ali mjerama balansirane ishrane i kontrolom razvoja bakterija (putem redovnog i pravilnog pranja zuba) štetni efekti se mogu spriječiti. Pojedina djeca, zbog određenih uticaja u razvoju mogu da imaju više ili manje osjetljive zube na dejstvo bakterija i čak minimalno prisustvo šećera.

Foto: detoothdr.com

6.Šta se radi sa razorenim mlečnim zubima ili kod postojanja zapaljenja u kosti(otok, fistula)?
Potrebno je da se odmah izvade jer ugrožavaju opšte zdravlje i razvoj stalnih zuba. U takvim situacijama tzv „čuvanje prostora“ je manje bitno u odnosu na moguće posljedice, a ono se može ostvariti i sa specijalnim protezicama.

7.Da li treba zalivati fisure stalnih „šestica“?
Svakako! Radi se o jednom od sigurnih načina da se sprječi pojava zubnog kvara na griznim površinama kako stalnih tako i mliječnih zuba. Ali to ne isključuje potrebu za redovnim kontrolama, provjerom zalivača i sprovođenjem ostalih preventivnih mjera prema ličnom riziku.

8.Da li je fluor u zubnim pastama štetan za djecu i šta se može koristiti umjesto njega?
Fluor, pogotovu u zubnim pastama, je jedno od najsigurnijih sredstava u borbi protiv zubnog kvara jer u velikoj meri može da neutrališe negativne uticaje savremene ishrane. Ali on se ne nalazi u efikasnim količinama u zubnim pastama za djecu“.

Izvor: dr jovan

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -