NaslovnaObavještenjaKrunice i mostovi - šta su i koja je njihova cijena?

Krunice i mostovi – šta su i koja je njihova cijena?

- Advertisement -

Ukoliko imate probleme kao što su karijesne destrukcije, endodontski liječeni, polomljeni i istrošeni zubi, krunice su idealno rješenje za vas.

Osim pomenutih problema, krunice se mogu primijeniti i na prirodni zub kako biste riješili estetske nepravilnosti, ako ih imate. Kada kažemo estetske nepravilnosti, mislimo na zatvaranje dijasteme, promjena boje i oblika prirodnog zuba, a takođe i u slučaju da niste zadovoljni oblikom i položajem zuba.

Krunice se mogu ugrađivati pojedinačno ili mogu biti vezane, u zavisnosti od problema koji imate. Dakle, nije nužno stavljati ih na sve zube, ukoliko za to nema potrebe. Za razliku od krunica koje možete staviti na prirodni zub, mostovi se koriste kako bi se nadoknadio nedostatak jednog ili više zuba.

Most se može izraditi samo ukoliko sa svake strane gdje nedostaje zub postoje zubi “nosači” mosta. Maksimalan broj zuba koji nedostaju može biti tri sa bočne ili četiri sa prednje strane (sva četiri sjekutića). Pored ovoga, ono što je od krucijalnog značaja za ugradnju mostova je i to u kakvom su stanju ostali zubi koji bi bili potencijalni nosači mostova.

To podrazumijeva stabilnost zuba, veličina zubne krunice, položaj u zubnom nizu kao i mogućnost endodonske terapije, ukoliko to bude potrebno. Za razliku od zubnih proteza, ni krunice ni zubne mostove pacijent ne može sam ukloniti iz usta. Čim se odlučite na ovaj korak, prvo pitanje koje se nameće vjerovatno je – koje su cijene krunica i mostova.

Kada su u pitanju cijene, one variraju u odnosu na vrstu usluge za koju se odlučite. Cijena bezmetalnih krunica (keramički cirkonijum) iznosi 250-300 eura. Bezmetalne krunice (pres keramika) košta takođe 250-300 eura. Privremena krunica – 15-20 eura. Cijena za Maryland most iznosi 250-400 eura.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -