NaslovnaPitanja čitalacaNa pitanja čitalaca odgovara dr Jovanka Savičić

Na pitanja čitalaca odgovara dr Jovanka Savičić

- Advertisement -

Ove nedelje u rubrici “pitanja čitalaca”, naša gošća bila je dr Jovanka Savičić iz ordinacije “Prizma Dent” iz Banjaluke.

Uradila sam metalokeramičke krunice. Zanima me, može li se na njih hvatati kamenac?

dr Jovanka Savičić (Foto: privatna arhiva)

“Ukoliko su krunice adekvatno urađene, kamenac se ne bi smio taložiti na keramici. Ipak, u slučaju loše oralne higijene, neposredno ispod i oko ruba krunice može doći do nakupljanja plaka. Plak vremenom mineralizuje i pretvara se u kamenac. Ovo vodi u gingivitis i parodontozu. Da bi se navedene promjene spriječile, važno je shvatiti da nakon izrade krunica i mostova, oralna higijena mora biti temeljita i sveobuhvatna, a posjete stomatologu redovne”.

Imam 20 godina, a gornja dvojka i trojka su mi malo krive. Na koji način to mogu riješiti, a ne bih da nosim fiksnu protezu?

„Jedan od načina su kompozitne fasete (ljuspice). Postoje fabričke kompozitne fasete, i one koje se rade od estetskih kompozitnih materijala. Postavljaju se tokom jedne posjete stomatologu, na prednju površinu zuba, bez uključivanja zubotehničke laboratorije. Druga mogućnost su keramičke fasete. One su skuplje od prethodnih, zahtijevaju uklanjanje više zdravog zubnog tkiva, i saradnju sa zubotehničkom laboratorijom. Ako su zubi prethodno endodontski tretirani ili je veći dio krunice zuba nadoknađen ispunom, moguće je nepravilnost riješiti izradom keramičkih krunica. Spomenuću i mogućnost korekcije ortodontskim folijama, naravno ,nakon neophodne ortodontske analize”.

Dva prednja zuba u gornjoj vilici su se istanjila i iskrzala. Na koji način bih to mogla riješiti?

“Odgovor na ovo pitanje se nadovezuje na moj prethodni odgovor. Problem se može riješiti fasetama ili krunicama, u zavisnosti od stepena oštećenja. Ukoliko je oštećenje veće, sigurnije je uraditi krunice. One obuhvataju cijeli zub, dajući mu potrebnu zaštitu i čvrstinu. Ako je pak, u pitanju manji defekt, mogu se uraditi fasete, keramičke ili kompozitne. Stvar je procjene stomatologa, ali i želje i mogućnosti pacijenta”.

dr Jovanka Savičić (Foto: privatna arhiva)

Djevojčica od dvije godine već par puta ima afte, u roku od dva i po mjeseca. Pazimo na higijenu zuba, pa me zanima da li je poznato od čega najčešće dolazi do toga?

“Afte se kod djece često javljaju, posebno u dobi od 2 do 4 godine. Tačan razlog tome se ne zna. Ipak, kao jedan od glavnih faktora koji bi mogao doprinijeti njihovoj pojavi, mogao bi biti pad imuniteta, ali i nedostatak nekih vitamina i minerala. Mehaničke povrede su jedan od mogućih uzroka. Ponekad može biti riječ o psihofizičkoj iscrpljenosti, a utvrđeno je da postoji i porodična sklonost pojavi afti. Važno je raditi na jačanju odbrambenih snaga organizma, dakle voditi računa o ishrani, obezbijediti dovoljno sna i odmora, boraviti na svježem vazduhu, i naravno nastaviti sa pravilnom i redovnom oralnom higijenom”.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -