NaslovnaObavještenjaDa li su bijele plombe trajne i koliko?

Da li su bijele plombe trajne i koliko?

- Advertisement -

Kada razmišljaju o popravci zuba, pacijenti često pitaju stomatologe koliko traju bijele plombe. Iako mnogi pacijenti mogu biti sigurni sa bijelim plombama dugi niz godina, odgovor je – zavisi.

Iskustvo je pokazalo da i stomatolog i pacijent mogu mnogo da produže životni vijek svojih bijelih plombi. Životni vijek zubnih ispuna diijelom se određuje izborom materijala koji se koristi za popunjavanje šupljine.

Foto: freepik.com

Metalne plombe su prilično izdržljive, ali mogu prouzrokovati pukotine na zubima. Sa druge strane, kompozitni ispuni su napravljeni od jakih materijala koji su dizajnirani da izdrže pritisak od griženja i žvakanja. Uvijek imajte na umu da materijal punjenja nije dovoljan da bi se utvrdila njegova trajnost.

Zubarska njega i održavanje koju stomatološka ordinacija pruža mogu uticati na životni vijek vaših zubnih ispuna. Bijele plombe su veoma popularne za obnavljanje zuba oštećenih karijesom. Mogu biti vrlo jake i mogu uspješno liječiti većinu šupljina.

Ukoliko se koriste visokokvalitetne zubne materijale koji se iznutra vezuju za vaše zubno tkivo, to će ojačati vaše zube i pružiti im dodatnu podršku u godinama koje dolaze. Jednom zaljepljeni za vaše zube, kompozitne plombe vremenom ne mijenjaju oblik i mijenjaće se sličnom brzinom kao i vaši zubi, održavajući zubnu popravku stabilnom i sigurnom.

Foto: stockfresh.com

Iako mnogi faktori utiču na trajnost ispuna, važno je imati na umu da će im četkanje, čišćenje zubnim koncem i redovni pregled zuba pomoći da duže ostanu jači. Neki faktori koji mogu odrediti dugotrajnost vaših bijelih plombi uključuju veličinu plombe, njeno mjesto, postojeće zubne probleme, kao i sam čin brušenja i stezanja zuba.

Manji ispuni će uglavnom trajati duže od većih, iako je, s kontinuiranim poboljšanjima u sastavu ljepljivih materijala, veličina postala manje važna. Štaviše, stezanje i brušenje mogu prouzrokovati pucanje ispuna ili stvaranje sitnih vertikalnih linija na zubima.

Izvor: Navidiku

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -