NaslovnaPitanja čitalacaNa pitanja čitalaca odgovara dr Gorica Bilić Polić

Na pitanja čitalaca odgovara dr Gorica Bilić Polić

- Advertisement -

Ove nedelje u rubrici “pitanja čitalaca”, naša gošća je bila doktorka Gorica Bilić-Polić iz ordinacije “Dago Dent” iz Banjaluke.

Kako se može riješiti velika upala zubnog mesa i da li je to moguće u kraćem periodu?

- Advertisement -

“Upala zubnog mesa (gingivitis)je jako čest problem kod pacijenata i javlja se prije svega zbog loše oralne higijene. Drugi uzročnici su dijabetes, loš imunitet zbog hroničnih bolesti, pušenje… U svakom slučaju ako se ne liječi doći će do progresije zapaljenja što će rezultirati lošim zadahom, krvarenjem desni prilikom pranja zuba, povlačenja desni, gubitka koštanog tkiva, klaćenja i ispadanja zuba. Osnovna faza liječenja je edukacija pacijenta o odrzavanju dobre oralne higijene, zatim uklanjanje mekih i čvrstih zubnih naslaga, česte kontrole u naredne 2-3 nedelje, što će rezultirati poboljšanjem simptoma ako se sve ispoštuje od strane pacijenta. Dugotrajnost terapije zavisi od stepena zapaljenja, tj.da li se radi o početnom zapaljenju desni ili je zapaljenje već dovelo do formiranja paradontalnih džepova što će zahtijevati i hiruršku terapiju, a samim tim i dugotrajnije liječenje”.

Da li je moguće uraditi nadogradnju zuba (dvojka) ako je pukao malo sa strane?
“Ako je zub pukao ”malo sa strane” (pretpostavljam da mislite na lijecen zub koji je pukao na prelazu kruničnog dijela prema korijenu), moguće je nadograditi fiber post kočićem koji se cementira u kanal korjena i primjenom kompozita. Ako mislite na puknuće samo malog dijela krunice, to se može restaurirati kompozitnim materijalom (plombom).

- Advertisement -

Zbog kamenca u donjoj vilici zubi su počeli da mi se klimaju, ako bi išla na skidanje kamenca da li postoji šansa da se oni učvrste tj. Da ne ispadnu?
“Pacijenti često pogrešno misle da ne treba da uklanjaju kamenac jer misle da on drži njihove zube čvrstima. Ako ste, ipak, došli u fazu da se zubi već klimaju, naravno da prvo treba da uklonite kamenac, što ce sigurno doprinijeti smanjenju upale, ali će se tek nakon toga utvrditi da li su zubi ipak za ekstrakciju ili ih je moguće sačuvati daljom hirurškom, endodontskom i protetskom terapijom”-

Ostao mi je samo korijen od jednog zuba, želio bih da uradim nadogradnju. Zanima me da li će li će on ispadati i koliko zub „traje“ tako nadograđen?
“Ako je zub adekvatno izliječen, dovoljne dužine korijena i čvrstoće, može da se nadogradi i sanira protetski krunicom. Nadogradnja neće ispasti ako je ležiste za nadogradnju ispreparisano dovoljno duboko u korijenu i cemetiranje izvršeno po uputstvima proizvođača za dati cement, što će obezbjediti njenu mehaničku i hemijsku retenciju. Takav zub može trajati godinama”.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -