NaslovnaSavjetiMjesec oralnog zdravlja pasa: Brinete li dovoljno o zdravlju zuba vaših ljubimaca?

Mjesec oralnog zdravlja pasa: Brinete li dovoljno o zdravlju zuba vaših ljubimaca?

- Advertisement -

Pedigree brend (Pedigree Petfoods) i ove godine pokrenuo je akciju „Mjesec oralnog zdravlja pasa“, kako bi skrenuo pažnju na važnost zdravih zuba i desni kod pasa i podstakao sve vlasnike na redovne preventivne preglede i pravilnu njegu zuba svojih četvoronožnih ljubimaca. Oni ne mogu reći da li ih bole zubi, a svakako su im neophodni i više nego ljudima da bi živjeli ispunjeno. Četvoronožni ljubimci, psi, zubima rade sve u čemu uživaju – jedu, igraju se i istražuju svijet oko sebe.

Možda će vas iznenaditi podatak da čak 80% pasa starijih od tri godine pati od bolesti desni, što je najčešća bolest odraslih pasa, nastala usljed nakupljanja naslaga i stvaranja zubnog kamenca. Ljubimac može osjećati nelagodu i bol, praćene neprijatnim zadahom koji je čest simptom početka ove bolesti, ali nerijetko i promjenom opšteg ponašanja – smanjene živahnosti, druželjubivosti i spremnosti na igru. Redovni preventivni pregledi i postepeno uvođenje rutine pranja zuba dobar su način da ljubimac ostane zdrav i pri tom zavoli četkicu za zube. Najbolji način za brigu o zubima psa jeste njihovo redovno i temeljno čišćenje. U nedostatku vremena ili nestrpljivosti ljubimca, vlasnici je često izbjegavaju, ali i za to postoji rješenje.

Savjeti za očuvanje zdravlja zuba i desni kod vašeg psa:
-Pas vam ne može reći da li ima paradontalnu bolest, ali vaš veterinar može. Jednom godišnje ili po potrebi češće odvedite psa na pregled usne šupljine.
-Naučite psa, po mogućnosti još kao štene, na svakodnevno pranje zuba.
-Ukoliko imate starijeg psa i sumnjate na stomatološle probleme, pregledajte usnu šupljinu kod veterinara prije početka korišćenja četkice za zube.
-Nikad nije kasno započeti sa dnevnom njegom zuba.
-Pružite svom ljubimcu žvakalice i igračke koje su preporučene i sigurne. Kosti, kamenje, štapovi, teniske loptice oštećuju zube i desni. (Blic žena)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -