Naslovna Savjeti Kada treba da dijete povedemo kod ortodonta

Kada treba da dijete povedemo kod ortodonta

Pravilan razvoj vilice i pravilan zagriz dugoročno garantuju zdravlje zuba. Položaj zuba u vilici, uslovljen je nizom faktora – genima, odnosom gornje i donje vilice, položajem jezika i obraza, silama koje nastaju prilikom žvakanja, rastom i razvojem. Nažalost, veliki broj djece ima problema sa rastom zubi. To je ponekad posljedica loše navike korišćenja cucle varalice nakon što zubići izbiju, sisanja palca i usnica, griženja noktiju, grickanja unutrašnje strane obraza ili nepravilnog položaja pri spavanju.

Neki zdravstveni problemi, takođe, utiču na položaj zuba, naprimjer hronična upala krajnika zbog koje dijete teško diše. Disanje, gutanje i izgovaranje pojedinih glasova pritom je, takođe, otežano. Nepravilan zagriz estetski kvari linije lica, ali još je veći problem što nepravilan položaj zuba olakšava njihovo pomicanje u vilici pa ih čini osjetljivijima na spoljne uticaje. Zubi u neutralnom, to jest pravilnom položaju, trpe najmanje opterećenje prilikom zagriza. Kod nepravilno postavljenih zuba, usljed neravnomjerno raspoređenih sila, može doći do njihovog loma ili, u odrasloj dobi, do paradontoze (povlačenja zubnog mesa, pri čemu se ogoljuje vrat zuba).

Kada treba aparatić?
Prije se smatralo da se aparatić stavlja tek kad djetetu izrastu trajni zubi, ali u praksi se pokazalo da je višestruko korisnije kad se aparatić upotrebljava ranije, dakle već na mliječnim zubima. U današnje vrijeme djeci se nudi mekana i usitnjena hrana, pa se zubi i čeljust ne razvijaju dovoljno. Dolazi do zbijanja zubi, a neki čak ni ne izrastu, dok se oni koji su izbili češće kvare. Zato se preporučuje djeci koja jedu već sve namirnice, da se daje hrana koja nije previše usitnjena kako bi je dijete moglo žvakati. Tako će se razvijati mišići usne šupljine i samu vilicu. Poremećaji u rastu zubi vidljivi su već i kod prvih zubića, mada to ne mora uvijek značiti da se neće ispraviti tokom rasta susjednih zubi.

Ne oslanjajte se na ličnu procjenu, ako posumnjate u pravilan položaj djetetovih zubića, pođite ortodontu na pregled. Uočite li da dijete škrguće zubima u snu, da diše na usta i da mu se zubi krivo preklapaju, obavezno se posavjetujte sa ortodontom. Nepravilno pomicanje vilice i nepravilno raspoređeni zubići mogu otežati disanje i stvoriti probleme u izgovoru. Uz to se može poremetiti i probava, jer dijete ne može zubima pravilno sažvakati hranu. Zubi se mogu ispravljati cijelog života, ali najbolje je za zdravlje zuba i vilice da se to učini već u djetinjstvu. Idealna dob za nošenje aparatića kod većine djece je razdoblje kad se mliječni zubi zamjenjuju sa trajnima, između dvije faze intenzivnog rasta. Tako nešto je moguće i mnogo ranije, ako ortodont procijeni da je to nužno za pravilan razvoj zuba.

- Advertisment -

POPULARNO

Dental Clinic Kovačević – svakom pacijentu pruža se individualan pristup i vrhunski tretman

Privatna porodična stomatološka ordinacija “Dental Clinic Kovačević” osnovana je 1989. godine i smještena je u Zelenici. U sklopu...

Humanitarna organizacija Pomozi.ba i ordinacija Širbegović postali partneri

Udruženje Pomozi.ba je neprofitna humanitarna organizacija koja svojim djelovanjem pomaže ugroženim ljudima na području cijele Bosne i Hercegovine, ali i šire.

Šta je bruksizam?

Tema diplomskog rada mi je bio bruksizam, naučno istraživački rad, mentora prof.dr.sci. Enita Nakaš. Želio bih poslati svoj...

Predstavljamo: SuperCem

SuperCem je dvostruko stvrdnjavajući cement na bazi smole. Baza i katalizator se nalaze u dvostrukoj šprici sa nastavcima...
- Advertisment -