NaslovnaObavještenjaMeđunarodni dan stomatologa - 6. mart

Međunarodni dan stomatologa – 6. mart

- Advertisement -

Dan stomatologa se obilježava 6. marta svake godine. Dan stomatologa ili Nacionalni dan stomatologa je dan za slavlje stomatologa širom svijeta i odavanje počasti njihovim naporima da ostanemo nasmijani i zdravi.

To je, takođe, dan za podizanje svijesti o važnosti stomatologije kao grane medicine. Tako će ljudi znati više o tome kako da njeguju svoje zube. Podizanje svjesti, takođe, podstiče ljude da izbjegavaju da ne idu kod stomatologa na pregled. Stoga je Međunarodni dan stomatologa dan kada se stomatolozima kaže „Hvala“ i da se pokaže zahvalnost za njihov trud.

Happy Dentists Day. Vector illustration of a tooth.

Iako tvorac ili pronalazač Dana stomatologa nije poznat, stomatologija zaslužuje poseban dan obilježavanja. Možda znate da je oralno zdravlje oduvijek bilo izvor nevolja za ljude. Prvi zabilježeni stomatolog u istoriji je Hesi Ra, a vjeruje se da je praktikovao stomatologiju oko 2600. godine prije nove ere u Egiptu.

Prije stomatologa, berberi su bili honorarni zubari i povjerili su im neugodan posao vađenja zuba. Moderna stomatologija nastala je tokom 17. vijeka. Danas, stomatolog drži najveći dio zdravstvenog sistema svake nacije. Osim što njeguju osobe sa problemima sa zubima, pomažu i u ispravljanju krivih zuba i drugih problema u vezi sa vilicom i usnom dupljom. Iskoristite ovaj dan kao posebnu priliku da ohrabrite druge da pregledaju zube i učine svijet zdravijim mjestom.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -