NaslovnaSavjetiImpaktirani umnjaci

Impaktirani umnjaci

- Advertisement -

Impaktirani umnjaci (osmice) jesu zubi koje se nalaze posljednji u zubnom luku obje vilice, koji nemaju dovoljno prostora da izniknu ili da se normalno razviju. Ovi zubi se pojavljuju vidljivi u ustima između 17 i 25-te godine, a mogu se javiti i kasnije. Umnjaci jesu posljednji stalni zubi koji se pojavljuju u ustima – niču.

Većina ljudi ima četiri umnjaka, po dva u gornjoj i dva u donjoj vilici. Impkatirani umnjaci mogu dovesti do pojave bola, oštećenja drugih zuba i ostalih dentalnih problema. U nekim slučajevima , umnjaci ne moraju da se pojave u ustima ili ne moraju odmah praviti probleme.

Foto: smilelab.rs

Međutim, pošto je njih jako teško čistiti, oni su skloni nastanku karijesa i bolestima mekog tkiva-desni. Impkatirani umnjaci koji dovode do bola ili ostalih kompilacija su uglavnom indikovani za vađenje. U pojedinim slučajevima, stomatolozi – oralni hirurzi preporučuju vađenje umnjaka prije nego sto naprave neki problem.

Problemi nastaju kada dođe do pojave infekcije umnjaka, kada ugrožavaju susjedne zube i ostale probleme, u tom slučaju možete primijetiti neke od sljedećih stvari :

*Crvene ili otečene deni oko zuba
*Osjetljive desni koje krvare
*Oticanje oko zuba
*Loš dah
*Nelagodan ukus u ustima
*Poteškoće prilikom otvaranja usta.

Foto: drminic.com

Ukoliko imate nekih od navedenih simptoma u regiji umnjaka, to može biti udruženo sa impaktiranim umnjakom. Ne možemo uticati na rast umnjaka, ali redovnim dolaskom kod zubara , na redovna čišćenja i kontrole daje mogućnost stomatologu da procijeni stanje zuba i da li ima potrebe da se preduzmu neke mjere, prije nego što se napravi problem.

Nekada je potebno uraditi rendgenski snimak zuba za bolju procjenu položaja zuba.

Izvor: ordinacija Smile Lab

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -