NaslovnaSavjetiKarijes – uzroci, simptomi, prevencija, liječenje

Karijes – uzroci, simptomi, prevencija, liječenje

- Advertisement -

Karijes je jedan od najčešćih stomatoloških problema sa kojim se pacijenti susreću i, uz parodontopatiju, najrasprostranjenije je oboljenje čovječanstva.

Može se pojaviti kod ljudi svih uzrasta. U ovom tekstu objasnićemo šta je zapravo karijes, koji su simptomi, šta ga uzrokuje, kako se dijagnostikuje i liječi a dobićete i par saveta o prevenciji zubnog karijesa koji će Vam pomoći u sprječavanju nastanka ovog problema.

Šta je karijes?
Karijes je hronično oboljenje tvrdih zubnih tkiva koje obično počinje na površini zuba razgradnjom gleđi nakon čega se progresivno širi i zahvata ostatak zubnog tkiva. Na početku najčešće izgleda kao mrlja kredasto bijele boje, koja nastaje kao posljedica demineralizacije zubne gleđi.

Može se manifestovati kao rupica tamne boje, a ukoliko se nalazi između zuba nekada je i stomatolozima teško da ga uoče, pogotovo u početnim stadijumima. Karijes zuba može da izazove pojavu infekcije i jake bolove ukoliko se na vrijeme ne sanira. Šta više, može doći i do potpunog odumiranja vitalnog dijela zuba (u narodu živca) što nam govori koliko je zubni karijes zapravo ozbiljan stomatološki problem.

Uzroci karijesa
Najveći uzroci su neadekvatna ishrana bogata šećerima i nepravilna i neredovna higijena zuba. Uz to, bitno je napomenuti da nasljedni faktor kao i bakterije koje se nalaze u usnoj duplji (a svako od nas ima jedinstvenu bakterijsku floru u ustima) mogu uticati na njegovo formiranje.

Konkretno, bakterije koje izrokuju karijes hrane se šećerima koje mi unosimo, i kao nusprodukt izbacuju kiselinu. Ta kiselina zatim napada zubnu gleđ i ostala tvrda zubna tkiva razarajući ih. Čestim unosom slatkiša i sokova dolazi do ponavljanja procesa nakon čega zubna gleđ slabi te se pojavljuje šupljina – zubni karijes.

Simptomi karijesa
U početku karijes je najčešće bez simtoma koje bi pacijent primijetio. Glavni simptom karijesa koji pacijente dovode stomatologu je bol. On može da bude različitog intenziteta i karaktera, i može da varira od blage, jedva primjetne neprijatnosti, preko bola na različite nadražaje (toplo, hladno, slatko…), osjetljivosti na žagrižaj, do jakog nepodnošljivog bola. Može da se javlja periodično (naprimjer danju ili noću, poslije jela itd) ili može biti konstantan. Nemojte čekati da Vas zaboli zub, javite se stomatologu na vrijeme.

Kako se razvija zubni karijes?
Karijes gleđi je prvi vidljivi znak pojave karijesa i manifestuje se promjenom boje dijela zuba čija je gleđ oštećena. Najčešće nema drugih simptoma. U ovom početnom stadijumu rijetko se javlja bol. Ukoliko se ne sanira na vrijeme, napredovaće kroz ostatak zubnog tkiva i zahvatiti ostale slojeve. Tada se radi o karijesu dentina. U ovoj fazi manifestuje se kao manja šupljina koja jmože biti osjetljiva na slatku hranu i piće i na toplo/hladno.

Ako se i dalje ne liječi karijes može dovesti do zapaljenja zubnog živca koje se zove pulpitis. U ovoj fazi infekcija je usljed komplikacije prešla na zubni živac – pulpu zuba i sad se intenzivna bol može javiti i bez konzumiranja hrane i pića. Ukoliko i dalje ne potražite pomoć, kompletna pulpa bi mogla postati zahvaćena infekcijom i može se proširiti na viličnu kost kroz kanal korijena zuba.

Prevencija zubnog karijesa
Svaki stomatolog je svjestan da Vas ne može odvratiti od slatkiša i sokova te je i naš inicijalni savjet da ograničite količinu unosa ovakve vrste hrane i pića. Umjerenim unosom šećera smanjujete i rizik ne samo od karijesa več i od ostalih bolesti koje utiču na zdravlje. Preporuka je i da se redovno održava oralna higijena i da se posebno obrati pažnja nakon konzumiranja hrane.

Kiselinu koja oštećuje zubnu gleđ i stvara karijes možete neutralisati redovnim pranjem zuba, a naročito nakon obroka. Korišćenje konca za zube i rastvore za ispiranje usne duplje značajno će uticati na odbrambeni sistem zubne gleđi. Na kraju ali ne i najmanje važan savjet, posećujte svog stomatologa redovno kako biste spriječili razvoj karijesa već pri pojavi prvih simptoma.

Liječenje karijesa
Liječenje karijesa mora se obaviti u stomatološkoj ordinaciji. Onog trenutka kada osjetite bol ili se šupljina na zubu pojavila kasno je za bilo šta što biste mogli da uradite sami. Pristup koji će stomatolog izabrati zavisi od zahvaćenosti zuba i pulpe (živca) karijesom. Ukoliko se karijes pojavio relativno skoro i nije prouzrokovao veliki štetu, prvo će se očistiti zub, a nastala šupljina ispuniti odgovarajućim materijalom.

Zubi nemaju mogućnost regeneracije – dio zuba koji se jednom izgubi se može nadoknaditi jedino vještačkim materijalima. Ova intervencija se obavlja u lokalnoj anesteziji. Ukoliko je zahvaćen “živac” tada je terapija liječenje kanala korijena zuba, a tek na kraju liječenja kanala korijena donosi se odluka da li na zub može da se postavi ispun – plomba ili je potrebno drugo rješenje, kao što je krunica.

Izvor: Dentalux

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -