NaslovnaObavještenjaKoliko korijena i kanala korijena ima koji zub?

Koliko korijena i kanala korijena ima koji zub?

- Advertisement -

Broj korijena i kanala korijena zuba je važan faktor kada je riječ o obavljanju endodontskih liječenja, od koga zavisi kompleksnost procedura, broj potrebnih posjeta stomatologu, cijena i uspješnost tretmana.

Endodontsko liječenje zapravo predstavlja liječenje zuba koje je neophodno jer bi u suprotnom zub bio izgubljen. Ova terapija ponekada se naziva i liječenje kanala korijena, terapija kanala korijena ili prosto vađenje živca. Umiranje korijena zuba usljed infekcije dovešće do pojave mrtvog zuba.

Sam korijen zuba je dio zuba koji se nalazi ispod desni, i nije vidljiv. Broj korijena i kanala korijena zavisi od vrste zuba, ali svaki korijen zuba uvijek sadrži kanal, koji nekada može biti izuzetno sitan, ali uvijek postoji.

U nastavku ćemo objasniti koji tipovi zuba postoje, koliko imaju korijena i kanala, i dati tabelarni prikaz ovih podataka za lakše razumijevanje. Primijetićete da neki zubi mogu imati različit broj korijena ili kanala korijena zuba, a snimak zuba pokazaće koliko Vaši zubi imaju korijena, kanala i kakvo je stanje zuba.

Vrste zuba
Postoje četiri vrste zuba koje se nalaze u ustima odrasle osobe.

Sjekutići
Sjekutići su prednja četiri zuba koja se nalaze u gornjoj i donjoj vilici. Dva srednja sjekutića se nazivaju centralni sjekutići. Zubi pored njih nazivaju se bočni sjekutići. Sjekutići su oblikovani kao mala dleta. Imaju oštre ivice koje pomažu da zagrizete hranu. Kad god zarijete zube u nešto, na primjer u jabuku, koristite svoje sjekutiće.

Sjekutići su obično prvi zubi koji izbijaju, a pojavljuju se oko šest mjeseci. Stalni zubi rastu između šeste i osme godine. Broj korijena i kanala korijena kod sjekutića – sjekutići u obje vilice imaju po jedan korijen zuba i jedan kanal korijena zuba.

Očnjaci
U ustima su četiri očnjaka. Po jedan očnjak nalazi se u svakom uglu usta. Nalaze se pored bočnih sjekutića. Očji zubi su najoštriji zubi i koriste se za cijepanje hrane. U našim zubima nalaze se četiri očnjaka, po jedan sa svake strane bočnih sjekutića u obe vilice. Oni su najoštriji zubi i koriste se za cijepanje hrane.

Kod beba očnjaci počinju da rastu između 16 i 20 mjeseci. Prvo rastu gornji očnjaci, a zatim donji očnjaci. Stalni očnjaci rastu na suprotan način. Prvo donji očnjaci probijaju desni oko devete godine, a zatim gornji sa 11 ili 12 godina. Broj korijena i kanala korijena kod očnjaka – očnjaci u obje vilice imaju po jedan korijen zuba i jedan kanal korijena zuba.

Foto: dentalimplant.rs

Pretkutnjaci
Pretkutnjaci se nalazi između očnjaka i kutnjaka, i uobičajeno je da odrasla osoba ih ima ukupno osam, po dva sa obje strane u gornjoj i donjoj vilici. Pretkutnjaci su veći od očnjaka i sjekutića i imaju ravnu površinu sa izbočinama za usitnjavanje i mljevenje hrane na manje komade radi lakšeg gutanja.

Kod djece kutnjaci se zamjenjuju stalnim pretkutnjacima premolarima. Bebe i mala djeca nemaju pretkutnjake jer ovi zubi ne počinju da izbijaju do oko desete godine. Broj korijena i kanala korijena kod pretkutnjaka – gornji prvi pretkutnjaci po jedan ili dva korijena i dva kanala korijena zuba. Gornji drugi pretkutnjaci – po jedan korijen i jedan ili dva kanala korijena zuba. Donji pretkutnjaci – po jedan korijen i kanal korijena zuba.

Kutnjaci
Najveći i najjači zubi u ljudskoj vilici su kutnjaci i njih je najveći broj. Većina odraslih ima ukupno dvanaest kutnjaka, mada je moguće imati samo osam kutnjaka. Velika površina vaših kutnjaka pomaže im da samelju hranu.

Kada jedete, vaš jezik gura hranu u zadnji dio usta gdje kutnjaci usitnjavaju hranu na komade dovoljno male da ih možete progutati. Kutnjaci uključuju četiri umnjaka, koji su posljednji zubi koji izrastu, obično između 17. i 25. godine. Umnjaci se, takođe, nazivaju treći kutnjaci.

Broj korijena i kanala korijena kod kutnjaka. Gornji kutnjaci po tri korijena i tri ili više kanala korijena zuba. Donji kutnjaci po dva ili tri korijena i tri ili više kanala korijena zuba. Nemaju svi dovoljno mjesta u ustima za ovu posljednju grupu zuba. Ponekad su umnjaci impaktirani, što znači da su zaglavljeni ispod desni ili urasli. Osim toga, oni vrlo često nemaju dovoljno prostora da pravilno izrastu, pa je neophodno izvaditi ih.

Na kraju, ovi zubi su najteže dostupni, pa se najčešće kvare i običnu su prvi zubi koje čovjek izgubi. Kada su umnjaci impaktirani, neophodno je hirurško vađenje umnjaka. Nakon operacije zuba potrebno je pridržavati se režima oporavka, koji podrazumijeva unos prije svega kašaste hrane.

Tabelarni prikaz broja korijena i kanala korijena zuba
Radi lakšeg razumijevanja koliko koji zub ima korijena i kanala korijena zuba, podatke predstavljajmo i u tablernom prikazu:

Zaključak
Koliko zub ima korijena i kanala korijena zuba zavisi prije svega od toga o kom se zubu radi, ali u slučaju nekih zuba to može biti i individualno, što će pokazati ortopan snimak. U ovom članku objasnili smo detaljno koliko koji zub ima korijena, i pružili tablarni prikaz za brz pregled i razumijevanje.

U slučaju gubitka prirodnog korijena zuba, on se može nadoknaditi zubnim implantom, a najbolja prevencija gubitka zuba je adekvatno liječenje zuba, što podrazumijeva redovne stomatološke kontrole. Jedan od simptoma infekcije zuba je preosjetljivost, bol ili otok zuba. Osim usljed infekcije zuba, do gubitka zuba može doći kao posljedice loma zuba, na primjer kao posljedica traume zuba nakon pada, udarca ili sportske povrede ili povrede zuba na skijanju.

Izvor: Permadent

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -