NaslovnaObavještenjaKako zaustaviti bol kod osjetljivih zuba

Kako zaustaviti bol kod osjetljivih zuba

- Advertisement -

Ako želite da održite oralnu higijenu na pravom nivou, važno je naučiti kako zaustaviti bol kod osjetljivih zuba. Osjetljivost ne samo da može ukazivati na ozbiljnije probleme sa zubima, već može spriječiti uživanje u određenoj hrani i negativno uticati na svakodnevnicu. Ako se osjećate kao da ste u takvoj situaciji, najbolja pasta za osjetljive zube može pomoći da izgradite sloj zaštite i spriječite bol.

Osjetljivost se često javlja prilikom konzumiranja vrlo tople ili hladne hrane i može brzo poništiti užitak u malim zadovoljstvima, poput zdjele sladoleda. Ako su vaši problemi sa zubima ozbiljniji, ova osjetljivost može se razviti u izraženije probleme, poput zubobolje i oštrog bola umjesto samo osjetljivosti. Ako doživljavate oštar bol ili krvarenje desni prilikom pranja zuba, preporučuje se da posjetite stomatologa kako biste što prije dobili profesionalni savjet.

Izliječite stanja koja uzrokuju osjetljivost

Osjetljivost može ukazivati na ozbiljne probleme sa zubima poput karijesa. Najbolji način da se dođe do korijena problema je da posjetite stomatologa kako biste mogli da započnete tretman ako je potrebno. Karijes može biti rezultat neadekvatnog čišćenja zuba, pa obavezno potražite savjet stomatologa. Zamjena stare, ručne četkice za zube električnom može biti dobar početak.

foto: Freepik

Zamijenite pastu za zube

Kada ste riješili osnovne probleme sa sa svojim stomatologom, prvi korak u obnovi zaštite zuba je promjena paste za zube.

Na tržištu postoje paste za zube formulisane posebno za osjetljive zube. Ovakve paste će pomoći da obnovite zubnu gleđ i trebalo bi da tokom vremena spriječe osjetljivost. Neke od tih pasti sadrže jedinjenja kao što su stroncijev hlorid i kalijum nitrat, koji mogu blokirati signale bola od dosezanja živaca u zubima.

Razmislite o tome kada perete zube i koliko temeljno

Ako ste među onima koji peru zube prije doručka, možda ćete morati da razmotrite promjene u jutarnjoj rutini.

Mnogi stomatolozi zapravo preporučuju pranje zuba nakon prvog obroka dana, kako biste smanjili osjetljivost i spriječili kiseline iz doručka da oštete vašu zubnu gleđ. Neki ističu da pranje zuba nakon doručka takođe psihološki odvraća od grickanja između obroka. U pitanju je mala promjena, ali će poboljšati vaše opšte oralno zdravlje. Mnogi su navikli da isperu usta nakon pranja zuba, ali stručnjaci takođe preporučuju da se to ne radi, kako bi se fluorid duže zadržao na zubima.

Još nešto što može pomoći je temeljno čišćenje zuba. Dodatnim čišćenjem zubnim koncem i upotrebom interdentalnih četkica možete smanjiti nakupljanje laka i tako pomoći u sprečavanju osjetljivosti.

Nemojte koristiti prekomjernu silu prilikom pranja zuba

Ponekad kad ljudi osjete osjetljivost zuba, pomisle da je dobra ideja pojačati silu prilikom pranja zuba. Međutim, dodatni pritisak na već osjetljive zube zapravo će samo pogoršati probleme. Zato stručnjaci preporučuju da čistite zube temeljno, ali ne i previše snažno.

Smanjite unos šećera i gaziranih pića

Promjene u ishrani mogu značajno pomoći na duže staze kad je u pitanju osjetljivost zuba, ali i opšte zdravlje. Ako prestanete da konzumirate gazirana ili kisela pića poput raznih sportskih napitaka, pomoći ćete zaštitu zuba od karijesa. Takođe je uvijek dobra ideja izbjegavati slatkiše, kako biste smanjili količinu šećera koji konzumirate i tako umanjili rizik od karijesa.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -