NaslovnaSavjetiOdabir paste za zube

Odabir paste za zube

- Advertisement -

Paste za zube su pomoćno sredstvo za održavanje oralne higijene. Najbitnija je pravilna tehnika pranja zuba četkicom i koncem. Ipak, one pomažu i treba ih koristiti.

One svoj efekat postižu pjenušanjem, čime se potpomaže fizičko uklanjanje naslaga, otpuštanjem fluora, čime se ojačava gleđ zuba, djeluju antiseptički i ostavljaju prijatan miris u ustima. Potrebno je da pasta ima najmanje 1000ppm fluora u sebi, a preporučljivo je do 1450ppm. Na to treba obratiti pažnju.

Da bi se apsorbovalo što više fluora, sve češće se predlaže izostanak ispiranja vodom. Dakle poslije pranja zuba samo se ispljune višak paste, a narednih pola sata se nista ne pije, ne jede , ne ispira. Paste za zube ne bi trebale da budu previše abrazivne, jer će onda uklanjati i površinski dio gleđi.

Teško je reći koja je najbolja pasta za zube. Danas je prisutan veliki broj pasta koje sadrže neke dodatne aktivne supstance koje imaju za cilj da pomognu kod sanacije nekog još problema u usnoj duplji. Paste za zube i bijeljenje – sadrže male količine izbjeljivača, zubi postaju svjetliji ali poslije dugotrajnog korišćenja mogu dovesti i do osjetljivosti zuba.

Koje paste smanjuju osjetljivost zuba?
Paste za zube koje smanjuju osetljivost – njihovom redovnom upotrebom smanjuje se osjetljivost i bol zuba na toplo, hladno, slatko… Efekat traje onoliko dugo koliko se pasta koristi.

Koje paste smanjuju krvarenje desni?
Paste za zube koje utiču na prestanak krvarenja desni – deluju adstrigentno, skupljaju krvne sudove i na taj način smanjuju krvarenje i upalne procese.

Koje paste za zube su dobre protiv karijesa?
Paste sa pojačanim efektom protiv karijesa – imaju fluor u takvom obliku da se on brže oslobađa. Soli fluora su bitan sastojak svake paste za zube. One djeluju lokalno, oslobadjaju jone fluora, koji se ugrađuju u gleđ zuba i dovode do povećane čvrstoće zuba. Takvi zubi otporniji su na karijes ali i abraziju.

Fluor može imati štetan uticaj kada djeluje sistematski u prevelikim količinama, tako da je bitno da se pasta pravilno koristi, da se ne guta. Danas su u masovnoj proizvodnji i prodaji paste bez fluora, da bi se izbjegao njihov negativan efekat na neke od unutrašnjih organa.

Stomatolozi, ipak, preporučuju paste sa fluorom, uz pravilnu upotrebu Izbor paste je individualna stvar. Svaka pasta koja vam prija i dobro čisti zube je dobra pasta. Sa stomatologom se možete posavjetovati ako su potrebne paste sa nekim od dodatnih efekata.

Izvor: Dental Centar Bobić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -