NaslovnaObavještenjaKako spriječiti i prepoznati kiselinsku eroziju zuba

Kako spriječiti i prepoznati kiselinsku eroziju zuba

- Advertisement -

Ako ste i vi do sada bili uvjereni da su povremeni pregledi kod zubara i redovno četkanje zuba dovoljni za održavanje njihovog zdravlja i da ne radite ništa čime biste ih ugrozili, u velikoj ste zabludi. Izloženost različitim kiselinama u ustima uzrokuje nepovratan gubitak zubne gleđi, osjetljivost zuba, njihovu promjenu boje i slabljenje. Već četiri kisela ”trenutka” na dan mogu ugroziti vašu zubnu gleđ i zbog toga je jako važno da znate koliko su stvarno zdravi vaši zubi, te da pravovremeno prepoznate znakove kiselinske erozije i posjetite stomatologa.

Bez obzira na to koliko čvrsto zatvarate oči pred tim i izbjegavate posjetu stomatologu, bijeli i zdravi zubi su posljedica pravilne oralne higijene isključivo u kombinaciji sa redovnim pregledima. Revolucionarna istraživanja su pokazala da savremena, kiselinama bogata prehrana, uzrokuje trošenje zuba. Podaci kolikom broju ljudi prijeti erozija su zabrinjavajući, jer se kod otprilike 30 odsto mlađih odraslih (od 18 do 35 godina) već pokazuju znakovi trošenja. Prvi znak upozorenja da morate posjetiti stomatologa javlja se kada osjetite bol pri ispijanju vrućeg čaja, gaziranih napitaka, kada jedete voće i povrće koji predstavljaju kiselo okruženje, kada ljeti odlučite da se osvježite sladoledom ili ako samo udahnete hladni vazduh. Same posljedice kiselinske erozije možda nećete opaziti sami, dakle, početni znakovi se mogu primijetiti već na redovnim pregledima kada vaš stomatolog provjerava prisutnost znakova kiselinske erozije, kao što su krhka, tanka, prozirna, požutjela i oslabljena zubna gleđ.

Ako su oni prisutni, savjetovaće vam kako na pravilan način održavati oralnu higijenu, a istovremeno će vas pitati o vašim prehrambenim navikama. Jako je važno da zubnu eroziju pravovremeno prepoznate i time pomognete sprječavanju nepopravljivih oštećenja zuba. Rizik njene pojave možete smanjiti ako barem 30 minuta nakon obroka ne četkate zube, da kisele napitke pijete slamkom koju usmjerite dalje od površine zuba, da smanjite količinu kiselih napitaka i hrane u vašem svakodnevnom jelovniku, odnosno da je u ustima ne zadržavate predugo i da posljednji obrok u danu ne sadrži prekiselu hranu i napitke.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -