NaslovnaSavjetiKako se privići na zubnu protezu?

Kako se privići na zubnu protezu?

- Advertisement -

Zubne proteze su odlično rješenje za potpunu ili djelimičnu bezubost, ali njihovo nošenje u početku može biti problematično. Naime, mnogim pacijentima je početno nošenje zubne proteze teško i neugodno, a ponekad čak i bolno.

Ukoliko i Vi imate ovaj problem i zanima Vas hoće li ovaj osjećaj potrajati zauvijek, možete odahnuti! Taj osjećaj je prolazan i ubrzo ćete se navićii na nošenje proteze te je gotovo nećete ni osjetiti u ustima!

Foto: exingtonfamilysmiles.com

Međutim, kako bismo Vam ipak olakšali period navikavanja na nošenje zubne proteze, u narednim redovima donijećemo Vam nekoliko savjeta i upozorenja kako biste se brzo i bezbolno navikli na svoju novu protezu.

Savjeti za brže navikavanje na zubnu protezu
Prije nego što počnemo s nabrajanjem savjeta za bolje privikavanje na novu zubnu protezu, želimo Vas upozoriti da ne odgađate posjetu stomatologu ukoliko smatrate da Vaša nova proteza ne odgovara u potpunosti Vašim ustima.

Cijeli postupak privikavanja bi trebao trajati svega nekoliko nedelja, a ako imate neugodan osjećaj i nakon prvih nekoliko nedelja, velika je vjerovatnoća da je potrebno Vašu zubnu protezu dodatno korigirati kako bi bolje odgovarala Vašim ustima.

Foto: denturecenterofmonroe.com

Osjećaj da je proteza prevelika za usta
Proteza je strano tijelo u Vašim ustima te će Vam na samom početku nošenja proteza smetati i činiće se prevelikom za Vaša usta. Taj je osjećaj normalan i brzo će nestati. Ako Vam zbog svoje veličine proteza daje nagon za povraćanjem, protezu nosite neko kraće vremensko razdoblje, a kad osjetite nagon za povraćanjem, protezu izvadite iz usta.

Nakon nekog vremena opet protezu vratite u usta i ponavljajte taj postupak kako biste se bolje priviknuli i kako bi zaustavili svoj nagon za povraćanjem. Ako ne možete zaustaviti nagon za povraćanjem dok nosite protezu, posjetite stomatologa i korigujte protezu! Ukoliko se ne možete riješiti ovog nagona ni nakon što ste neko vrijeme vježbali vaditi protezu i opet je stavljati u usta kad se nagon smiri, konsuzltujte se sa svojim stomatologom kako biste utvrdili je li potrebno korigirati protezu i malo je smanjiti.

Osjećaj žuljanja u ustima
U početku ćete sigurno imati osjećaj kao da Vas proteza žulja, ali ukoliko taj osjećaj traje i sa sobom donosi bol i iritaciju, onda što prije kontaktirajte svog stomatologa. Naime, iako je osjećaj žuljanja normalna, osjećaj boli i iritacije nije i može dovesti do većih problema i rana u usnoj šupljini. Korekcija proteze ukloniće sve probleme i učiniti nošenje proteze znatno udobnijim.

Nestabilnost proteze pri govoru
Mobilna proteza će uvijek imati određenu pokretljivost u ustima, ali to ne znači da se ona smije znatno pomjerati u ustima i smetati pacijentu prilikom žvakanja hrane ili govora. Ako Vam smeta nestabilnost proteze pri govoru, čitajte novine na glas ili razgovarajte s drugima kako biste se naviknuli na nju!

Ukoliko se proteza u Vašim ustima previše pomiče i otežava Vam svakodnevne aktivnosti, vjerovatno su joj potrebne dodatne korekcije. Međutim, ukoliko pokretljivost proteze nije prevelika već samo imate neobičan osjećaj dok pričate, problem je samo u činjenici da se niste dovoljno naviknuli na nju. Probajte čitati novine na glas ili razgovarati s ljudima kako biste se navikli na osjećaj nošenja proteze i ova će poteškoća ubrzo nestati.

Foto: freepik.com

Teško žvačete s protezom
Ako ste tek počeli nositi protezu, imaćete neobičan osjećaj dok žvačete hranu. Rješenje za ovaj problem je vježba, ali i postepeno uvođenje tvrde hrane u redovnu prehranu. U samom početku nošenja proteze jedite mekanu ili tekuću hranu, a tvrdu hranu postepeno uvodite u prehranu kako biste se navikli na žvakanje hrane s novom zubnom protezom.

Kako biste se prije naviknuli na osjećaj proteze u ustima dok jedete, preporuka je jezikom prevrtati tvrdi bombon po ustima. Tako će se Vaš jezik navići na novi prostor u ustima te ćete dobiti osjećaj za svoju novu protezu što će Vam olakšati prihvatanje proteze i razvijanje osjećaja za žvakanje.

Izvor: Dental Art

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -