fbpx
NaslovnaSavjetiZašto me zub boli na hladno, toplo, slatko, pritisak?

Zašto me zub boli na hladno, toplo, slatko, pritisak?

- Advertisement -

Zub boli na hladno zbog izloženosti dentina zuba koji je zahvaćen karijesom, ili zbog povlačenja potpornog aparata zuba usljed parodontopatije.

Ako se bol javlja samo na nadražaj, kratkotrajan je i traje samo dok deluje nadražaj, problem se rješava čišćenjem karijesa i stavljanjem plombe.

Foto: freepik.com

Bol na hladno
Zub može da boli na hladno iz dva razloga:
*Desni su se povukle usled parodontopatije, pa je korijen zuba “ogoljen” i osjetljiv na hladno.
*Zbog karijesa na zubu

Ukoliko je parodontopatija u pitanju, to možete vidjeti i sami u ogledalu. Ako jeste, parodontopatija je ozbiljna bolest zuba zbog koje se zubi mogu izgubiti i treba se pravilno tretirati. Kada je karijes u pitanju, zub obično boli na hladno jer je dentin zuba izložen, usljed karijesa koji je zahvatio i razorio gleđ.

Bol na hladno može da boli na dva načina:
*Zub boli umjereno, samo dok traje nadražaj

Foto: freepik.com

*Zub boli umjereno neko vrijeme čak i kada nadražaj prestane
*Zub boli nepodnošljivo jako

Ako se javlja bol na hladno koji traje duže od dejstva nadražaja, onda zub treba da se tretira preparatima kalcijum hidroksida, pa da se tek onda stavi plomba. U slučajevima da se na hladno javljaju enormo jaki bolovi, to znači da je došlo do zahvatanja živca, i tada zub mora da se kanalno liječi.

Od “dva zla” (paradentoza ili karijes), karijes je “manje zlo”. Karijes se može jednostavno i uspješno riješiti, naročito ako su početne faze u pitanju. Zato ne čekajte! Bol sam neće prestati, samo može biti gore!

Bol zuba na toplo
Bol na toplo moze da se javi kada dođe do infekcije zubnog živca i do gnojenja u njemu. Tada se u zatvorenom kanalu javljaju gasovi koji se šire na toplo, vrše pritisak na okolne nervne završetke i javlja se bol.

Kada zub boli na pritisak?
Kada se proces na zubu proširi van kanala korijena i pređe u prostor oko vrha kanala korijena, zub boli na pritisak, isto tako, bol na pritisak se javlja kada se džepovi oko zuba napune gnojnim eksudatom.

Da li bol može proći “sam od sebe”?
Ne! U svakom slučaju, bol neće proći “sam od sebe”, a uzimanje nekih lijekova će samo prolongirati neminovan odlazak kod zubara. Ukoliko imate bolove, javite se stomatologu što prije. Što se prije javite, manje će “komplikacija” sa zubom biti.

Izvor: Dental Spa

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -