fbpx
NaslovnaZanimljivostiKako sačuvati bijelinu zuba u trudnoći

Kako sačuvati bijelinu zuba u trudnoći

WWW – Održavanje zdravlja zuba, desni i usne duplje u trudnoći mnogo je važnije nego što ste mislili. Ono je korisno kako za vas, tako i za vašu još uvijek nerođenu bebu.

Stomak je počeo da vam raste, koža vam se očistila, a kosa postala bujnija. Međutim, osim ovih vidljivih promjena, u vašem tijelu dešava se još mnogo štošta što u velikoj mjeri utiče na kvalitet i zdravlje vaših zuba. Zato je izuzetno važno da tokom cijele trudnoće vodite računa o oralnoj higijeni te da redovno posjećujete stomatologa.

- Advertisement -

Dentalna detoksikacija prije trudnoće

Ako planirate trudnoću, onda je dobra ideja da posjetite zubara prije nego što zatrudnite da biste na vrijeme izvršili neohodne popravke. Većina stomatologa izbjegava primenu anestezije i rendgensko snimanje kod trudnica, čime se ograničava mogućnost vršenja brojnih stomatoloških usluga.

To uključuje plombiranje, tretmane s povišenim rizikom od infekcija, kao i one kod kojih je neohodna primjena antibiotika. Ipak, nemojte paničiti ukoliko ste već ostali u drugom stanju, a niste stigli da poradite na ”velikom spremanju” usta – posjetite stomatologa što je prije moguće.

Izvor: Lepota i zdravlje

Foto: Guliver/Thinkstock

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -