NaslovnaSavjetiKada je potreban ortodontski aparatić

Kada je potreban ortodontski aparatić

- Advertisement -

Ortodontski aparat je uređaj koji se široko koristi u ortodonciji, odnosno stomatološkoj specijalizaciji koji se uglavnom bavi problemima u vezi sa razvojem denticije, neslaganjem zuba i problemima koji iz toga proizilaze.

Kada je potreban ortodontski aparat?

Ortodontski aparat ima terapeutski cilj da vrati zube u njihov optimalan položaj, kako u pogledu poravnanja tako i po zauzetom prostoru. Proteze se najčešće koriste za ispravljanje iskrivljenih zuba i malokluzija, stoga se preporučuje u sledećim slučajevima:

  • Zbijenost zuba
  • Dijastema
  • Malokluzija

Zbijenost zuba

Zbijenost zuba je vrlo česta patologija i određena je nemogućnošću vilice da pravilno drži sve zube.

Zubi stoga izgledaju preblizu, pomjereni su bočno ili se čak preklapaju jedan sa drugim. Ovo stanje, pored stvaranja problema malokluzije, odnosno nedostatka simetrije između gornjeg i donjeg luka, može izazvati i ozbiljnije patologije.

Usta koja karakteriše gužva u zubima je zapravo veoma teška za čišćenje, kako tokom svakodnevnih faza oralne higijene tako i od strane stomatologa tokom sesija dubinskog čišćenja. Plak se u ovim slučajevima lako razmnožava u veoma uskim međuzubnim prostorima i njegovo odstranjivanje može izazvati bolesti kao što su: karijes, gingivitis, pa čak i parodontitis.

Nekada se zubna gužva rešavala ekstrakcijom viška dentalnih elemenata, danas su zahvaljujući novim i inovativnim ortodontskim aparatima i njihovim biomehaničkim svojstvima ekstrakcije zuba sve ređe. Umesto toga, zahvaljujući trakcijama razvijenim korišćenjem ortodontskog aparata, moguće je stvoriti neophodan prostor za poravnavanje svih prisutnih zuba.

Dijastema

Dijastema je problem suprotan zubnoj gužvi, to je stanje koje nastaje kada se između zuba jasno vidi prostor različitih veličina. Takođe u ovom slučaju posledice mogu biti višestruke, posebno neusklađenost zuba može ugroziti i funkcionalnost vilice i žvakanje. Primena ortodontskog aparata može rešiti problem vraćanjem zuba u pravilan i funkcionalan položaj.

Malokluzija

Tokom žvakanja ili sa zatvorenim zagrizom dva zubna luka treba da se savršeno poklapaju. Ako se to ne dogodi, postoji problem malokluzije.

Malokluzija se može desiti na dva načina:

  • Mandibularna izbočina
  • Retruzija mandibule

U prvom slučaju, donja vilica je više izbočena od gornje vilice, a zubi donjeg luka se protežu izvan onih na gornjem luku.

U drugom slučaju, donja vilica je postavljena unazad u odnosu na gornju i zubi gornjeg luka vire iz zuba donjeg luka. Neusklađenost dva luka može uključivati, pored nepravilnog žvakanja, i probleme sa temporomandibularnim mišićima, probleme sa držanjem i česte glavobolje. I u ovom slučaju problem se može rešiti primjenom ortodontskog aparata.

Kako funkcioniše ortodontski aparat?

Stomatološki aparat može biti fiksnog ili mobilnog tipa, izbor jednog ili drugog tipa je striktno vezan za konkretan klinički slučaj, stomatolog će procijeniti najbolje rešenje.

Fiksni ortodontski aparat karakterišu metalni delovi i male pločice (attačmenti ili nosači) od metala, keramike ili smole. Ploče se postavljaju na svaki zub i povezane su metalnim žicama sa elastičnim svojstvima koje vrše trakciju neophodnu da se zubi vrate u ispravan položaj.

Mobilni ortodontski aparat može sam pacijent da skine i ponovo postavi. Posebna vrsta uklonjivog aparata je nevidljivi ili providni ortodontski aparat koji ima istu terapijsku funkciju, ali prednost sa estetske tačke gledišta. Zubi su prekriveni providnom maskom koja se mora praviti po meri svakog pacijenta.

Stvari koje treba znati o ortodontskom aparatu

Nošenje ortodontskog aparata, posebno ako je fiksnog tipa, u početku može stvoriti neprijatnost kako iz estetskih razloga, tako i zbog bilo kakvih nedostataka u izgovoru.

U prvim danima moguće je osjetiti nelagodnost i napetost mišića.

Primjena zubnog aparata zahtijeva veću brigu o oralnoj higijeni. Takođe morate uvek paziti da tokom čišćenja uklonite sve ostatke hrane koji bi mogli da se zaglave u djelovima aparatića.

“Uradi sam” se može pokazati štetnim! Ako osjetite bol ili nelagodnost, nikada ne pokušavajte sami da radite na djelovima aparatića. Uvijek je preporučljivo kontaktirati svog stomatologa.

Izvor: sanident.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -