NaslovnaIntervjuIzbjeljivanje zuba predstavlja sve popularniju estetsku proceduru u stomatologiji posljednjih godina

Izbjeljivanje zuba predstavlja sve popularniju estetsku proceduru u stomatologiji posljednjih godina

- Advertisement -

Danas se više pridaje značaj estetici nego zdravlju, pa je sve popularnije izbjeljivanje zuba. Izbjeljivanje zuba je proces uklanjanja raznih mrlja i diskoloracija sa površine zuba, a samim tim i boja zuba postaje belja.

Bijeljenje zuba je veoma popularna procedura, jer možete bez ikakvih neprijatnosti doći do prelijepih bijelih zuba. Bijeljenje zuba predstavlja metodu kojom ćete sigurno biti zadovoljni. Osim što ne boli i nije neprijatna, garantuje pun sjaj zuba, refleksiju svjetlosti i ljepotu.

Foto: Facebook/Stomatologija Pantić

„Izbjeljivanje zuba predstavlja sve popularniju estetsku proceduru u stomatologiji posljednjih godina. Američka dentalna asocijacija objavila je stav da je izbjeljivanje zuba koje sprovode stomatolozi sredstvima renomiranih proizvođača apolsutno efikasan i bezbjedan način izbjeljivanja zuba. To u prevodu znači da je potpuno bezbjedno, ali ukoliko obavljaju stručna lica, odnosno stomatolozi i u uslovima koji su previđeni za rad u ustima, dakle ne u drugim ustanovama. Ova metoda se može preporučiti svima koji imaju zdrave zube.

Bitno je da zubi budu sanirani, da budu popravljeni, da je očišćen kamenac i naslage sa zuba. Ne mogu da se izbjele vještačke krunice i mostovi. Jedna specifičnost vezana za bijeljenje je kod bijeljena avitalnih. To su zubi koji su liječeni, kojima je izvađen živac i oni zahtijevaju specifičnu vrstu bijeljenja koje podrazumijeva i spoljašnje i unutrašnje bijeljenje. Postoje dva načina izbjeljivanja zuba, jedno je ordinacijsko i kućno bijeljenje.

Foto: smileupdentalcaremm.com
Foto: smileupdentalcaremm.com

U slučajevima ordinacijskog bijeljenja, koristi se preparat na bazi 37% vodonik peroksida, koji se aktivira lampom, dok u slučajevima kućnog bijeljenja, koriste se gelovi na bazi 10, 16 ili 22% karbamid peroksida koje pacijent stavlja u indivindualno izrađene kalupove, a koje dobije na osnovu prethodno uzetog otiska vilica u ordinaciji. Rezultati su slični i ordinacijskog i kućnog bijeljenja, s tim što smatram da je ordinacijsko izbjeljivanje nešto komforniji način za pacijenta.

Po pitanju neželjenih efekata, uglavnom ih nema. Eventualno propratne reakcije izbjeljivanja jeste prolazna osjetljiivost zuba koja traje najviše jedan dan i upravo iz tog razloga, nakon bijeljenja premazujemo pacijentima zube gelom koji služi za desenzitivizaciju odnosno za smanjenje osjetljivosti i za remineralizaciju odnosno obnovu gleđi“, naglasila je dr Nevena Pantić za “Azbuku zdravlja”.

Jedan od najčešćih problema koji se dešava sve češće, i starijoj i mlađoj populaciji, jeste zubni kamenac. Zbog čega se to dešava i kako se otklanja?

„Zubni kamenac se stvara kod svih, a predstavlja čvrstu naslagu koja se formira na zubima. On nastaje od zubnog plaka, a zubni plak predstavlja meku naslagu na zubima, koje se formira nekoliko sati nakon pranja, a koju mi samim pranjem zuba – četkom i pastom uklanjamo. Ukoliko zubni plak duže stoji na zubima, odnosno ukoliko je neadekvatna oralna higijena, dolazi do ugrađivanja minerala iz pljuvačke u zubni plak i od jedne naslage koju možemo da uklonimo pastom i četkicom, dobijemo čvrstnu naslagu odnosno kamenac koji možemo da uklonimo isključivo u ordinaciji pomoću ultrazvučnog aparata.

Foto: Facebook/Stomatologija Pantić

Uklanjanje kamenca predstavlja potpuno bezbjednu proceduru koju je potrebno obavljati u prosjeku na šest mjeseci do godinu dana. Predstavlja potpuno bezbolnu intervenciju i bezbjednu po zubnu gleđ s obzirom da me pacijenti često da li je bezbolno i da li oštećuje zubnu gleđ. To je potpuna dezinformacija, čišćenje kamenca ultrazvukom ne očtećuje zubnu gleđ. Može da bude bolno ukoliko su neki slučajevi zapušteni, gdje dolazi godinama do nagomilavanja zubnog kamenca i kao posljedica toga dolazi do sljedstvene upale desni odnosno mekih tkiva koje se nalaze u blizini kamenca.

Kao odraz te upale, javljaju se otečenost desni, one su crvene, krvare prilikom najmanje provokacije, krvare čak i prilikom pranja zuba. Kod takvih pacijenata koji dolaze u zapuštenoj situaciji, čišćenje kamenca može predstavljati bolniju intervenciju. Preporuka je da ukoliko ga redovno čistite, biće bezbolna intervencija“.

Zašto se javlja problem preosjetljivosti zuba na hladne i tople napitke?

„Kada zubni kvar napreduje kroz zubnu gleđ i dentin, do zubne pulpe, a to je onaj dio zuba koji je osjetljiv jer se u njemu nalaze nervni završeci, to uzrokuje bolnu osjetljivost zuba. Obično je to bol koja je javlja na hladno ili slatko. U zavisnosti od intenziteta trajanja bola, to će se riješiti na različite načine. Ukoliko je bol kratkotrajnog intenziteta, a pacijenti često kažu da traje toliko koliko treba da popiju vodu, onda se tu problem rješava čišćenjem kvara i stavljanjem kompozitne plombe. Međutim, ukoliko s ejavlja bol koja traje duže vremena ili se javlja spontana bol, bol koji budi pacijenta iz sna, onda je u takvim situacijama potrebno liječiti kanal korijena zuba odnosno izvaditi živac zuba i kasnije se taj zub restaurira plombom“.

Foto: advancedindiana.com
Foto: advancedindiana.com

Da li zub kojem je izvađen živac može da boli?

„To je malo paradoks i zbunjuje pacijente. Može da se javi bol i to je bol na zagrižaj. Takva senzacija nastaje kao posljedjica širenja infekcije kroz kanal korijena odnosno u okolno tkivo koje okružuje vrh korijena zuba i sljedstvenog nastanka procesa na vrhu takvoh korijena. U zavinosti da li mi možemo da prođemo kroz staro liječenje mda dođemo do vrha korijena, da li nam je prohodan taj kanal, u zavisnosti od toga ćemo riješiti problem. Ili konzervativnim putem, odnosno nehirurškim putem ili pak ukoliko nam taj korijen zuba nije prohodan ili imamo veće procese koji su lokalizovani na vrhu korijena, onda rješavamo to hirurškim putem. Tada hirurškim putem otklanjamo proces oko vrhu korijena zuba zajedno sa oboljelim vrhom korijena, pacijenta lišavamo bolova, a zub spašavamo vađenja“, objasnil je dr Pantić.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -