Naslovna Intervju Intervju - Prof. dr Nikola Stojanović: DentalArt KDS časopis je namijenjen prije...

Intervju – Prof. dr Nikola Stojanović: DentalArt KDS časopis je namijenjen prije svega kliničkim stomatolozima

Komora doktora stomatologije Republike Srpske, kao i sve kolege iz regiona, imaju svoj stručni časopis. On nosi naziv „DentalArt KDS“, a ko ne prati dešavanja u stomatologiji, rekao bi da se radi o nekom časopisu iz kulture, a ne iz medicine. Odakle takav naziv, od kada postoji časopis, temama brojeva…, pričali smo da profesorom doktorom Nikolom Stojanovićem, glavnim i odgovornim urednikom časopisa, a istovremeno i predsjednikom Izvršnog odmora Komore doktora stomatologije Republike Srpske.

prof. dr Nikola Stojanović
prof. dr Nikola Stojanović

Od kada postoji stručni časopis, koliko puta godišnje izlazi i odakle naziv DentalArt KDS?
“Neznatno nakon osnivanja Komora doktora stomatologije Republike Srpske, pokreće časopis DentalArt. Nažalost, nakon par godina zbog loše finansijske situacije časopis pod pokroviteljstvom komore prestaje da izlazi. U decembru 2014. godine, donešena je odluka da se pokrene bilten pod nazivom DentalArt KDS, pri čemu KDS označava Komoru doktora stomatologije. Bilten izlazi dva puta godišnje i besplatno se dostavlja svim članovima komore na kućnu adresu“, objašnjava prof. dr Stojanović.
Kako birate teme za časopis?
“Kompletnu uređivačku politiku biltena vodi uređivački odbor na čelu sa mnom. Časopis je namijenjen prije svega kliničkim stomatolozima, te je na neki način i format prilagođen njima. U svakom broju nalazi se neki protokol terapije iz različitih oblasti stomatologije, zatim predstavimo neki novi materijal, objavimo jedan do dva rada, ali isključivo prikaz slučaja. Prikažemo, takođe, neki novi sistem u stomatologiji. Pored toga, tu se redovno nađu pravne i inspekcijske informacije koje su namijenjene privatnim stomatolozima, obavještenja o kongresima, zanimljivosti iz svijeta stomatologije… S obzirom da izdavanje časopisa košta, trudimo se da to budu aktuelne teme, da kolege to pročitaju. Kratko rečeno, da se nađe za svakoga po nešto”.

prof. dr Nikola Stojanović

Ko su saradnici, da li su to stomatolozi ili ih ima i iz drugih grana medicine?
“Većina saradnika su naravno stomatolozi, ali smo uvijek otvoreni za saradnju sa doktorima medicine, farmaceutima. U svim dosadašnjim izdanjima biltena naprimjer, bio je tekst o kontroli infekcije koji su pisali epidemiolozi, u narednom broju imamo tekst o stomatološkim intervencijama kod kardioloških pacijenata. Jednostavno, to je problematika sa kojom se svi mi svakodnevno susrećemo“.
Koliko je teško raditi ovakav časopis pored svih obaveza koje imate vi i saradnici u struci?
„Svjedoci smo da se danas jako brzo živi, svi imaju poslovne, porodične obaveze i vrlo malo slobodnog vremena. Ja lično pored svega toga vrlo često sam na putovanju, držim predavanja po regionu, aktivno sam uključen u rad Komore kao predsjednik Izvršnog odbora. I najiskrenije, vrlo teško sve to stižem zato stalno govorim da su najveća snaga ovog biltena ustvari moji sardnici. Radi se o izuzetno kvalitetnim i stručnim ljudima koji sve to, kao i ja, obavljaju iz čistog entuzijazma bez ikakve novčane nadoknade“.

prof. dr Nikola Stojanović
prof. dr Nikola Stojanović

Kakvi su dalji planovi vas i komore po pitanju časopisa?
„Što se tiče nekih budućih planova, cilj je da se nastavi sa izdavanjem, da motivišemo kolege da nam dostavljaju svoje radove iz ambulanti, da povećamo broj tekstova koji se publikuju, da težimo našem čitaocu da serviramo savremene metode, iskustva kolega… Kao što sam već rekao, brzo se živi i ukoliko hoćemo da budemo konkurentni moramo da pratimo aktuelnosti. Danas stomatologija, pogotovo materijali i oprema, se unapređuju brzinom svjetlosti i ovakvi časopisi su idealna prilika da neko umjesto nas sve to pročita, pripremi i dostavi nam na kućnu adresu. Vjerujte, svaki tekst koji se objavi od samo dvije stranice podrazumijeva sate i sate rada i čitanja“, zaključio je prof. dr Stojanović.

- Advertisment -

POPULARNO

Zdravstveni turisti troše pet puta više

Statistika pokazuje daviše od 150 miliona ljudi koristi zdravstveni turizam, koji bilježi profit od 100 milijardi dolara. Na...

Bolesti desni – opasnost po cijeli organizam

Ako su oči ogledalo duše, onda su vaša usta ogledalo zdravlja. Problemi sa zubima su često manifest problema u tijelu, a i...

Zašto naša djeca imaju bolesnije zube od vršnjaka u Evropi?

Već više puta smo isticali da su zubi naše djece (u cijelom regionu bivše Jugoslavije, pa i istočno-evropskih zemalja) mnogo bolesniji u...

Treći kongres doktora stomatologije 11. i 12. septembra u Foči

Foća će 11. i 12. septembra biti domaćin trećeg Kongresa doktora stomatologije. Učešće će uzeti eminentni predavači sa pet univerziteta.
- Advertisment -