NaslovnaIntervjuImplanti su u proteklih 30-tak godina položili test vremena

Implanti su u proteklih 30-tak godina položili test vremena

- Advertisement -

Zubni implant je titanijumski šraf koji se ugrađuje u kost vilice i srasta sa njom, a služi kao zamjena za korijen izgubljenog ili nedostajućeg zuba. Zubni implanti su jači i trajniji od njihovih prethodnika (mostova i proteza). Implanti nude trajno rješenje za gubitak zuba, jer su strukturno i funkcionalno povezani sa kosti.

dr Jaser Badawi

„Zubni implanti su napravljeni od materijala titanijuma. To je materijal koji je najčešće korišćen u svakodnevnoj medicini. Prave se titanijumski zglobovi, kukovi, pa su se tako u medicini prihvatili i da naprave titanijumske implante. To je prilično mala nadoknada. On je u prosjeku veličine 3,5 u širini i dužine je 10 milimetara, može da bude kraći, može da bude duži. U svakom slučaju, implanti su u proteklih 30-tak godina položili test vremena. Oni se postavljaju u kost i srastaju sa kosti, zato što imaju veliku površinu. Obrađeni su na takav način da bi kost mogla da uđe u tu sitnu površinu, u pore titanijumskog implanta i da se stvori oseo integracija, a to je ustvari srastanje kosti sa samim implantom. Nakon određenog perioda, od četiri do osam mjeseci, on je dovoljno čvrst da može da podnese sile žvakanja kao i prirodan zub i na taj način pomaže osobi koja ga nosi“, objasnio je dr Jaser Badawi.

Osim od titanijuma, zubni implanti se prave i od cirkonijuma.
„Cirkonijum je jedna vrsta sintetičkog dijamanta, koji je u potpunosti bijele boje i neki praktičari, neki implantolozi su se odlučivali da postavljaju tu vrstu implanta, da ukoliko bi se stvorilo povlačenje desni da se ne bi vidio metalni rub titanijuma, što se nekada zna i desiti. To nije neki neuspjeh u funkcionalnom smislu, nego je neuspjeh u estetskom smislu, pogotovo ako imamo neki zub naprijed – jedinicu, dvojku, gdje kada se skroz nasmijemo pokaže taj linija. Dok ako se postavljaju u predjelu žvakača, nije apsolutno nikakav funcionalni nedostatak, nego je estetski nedostatak, ali svakako može da se bolje održava oralna higijena u tom predjelu ako se vidi“.

Studije su pokazale da su implanti od titanijuma i dalje broj jedan.
„Kroz studije i kliničke analize, ipak je pokazalo da je titanijum i dalje jedan od materijala izbora za pravljene zubnih implanta i veliki broj fabrika koje prave zubne implante, prave ga isključivo od titanijuma“, zaključio je dr Badawi.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -