NaslovnaIntervjuImplantati, kao i sam čovjek, imaju rok trajanja, a to zavisi od...

Implantati, kao i sam čovjek, imaju rok trajanja, a to zavisi od mnogo faktora

- Advertisement -

Zubni implanti su vrhunac napretka stomatologije. Razlog za to je što su tehnologija i napredak u medicini uspjeli da vrate nadu pacijentima, koji su igrom slučaja ostali bez jednog zuba ili više njih. Implanti su, zbog prilagodljivosti u usnoj duplji, postali „popularni“ i sve više ljudi se odlučuje za ugradnju.

Ugradnjom zubnih implantata na mjesto izgubljenih zuba, izbjegavate brušenje zdravih zuba i samim tim im produžavate vijek. Ugradnja implantata omogućava vam da dobijete fiksni rad koji će vam pružiti najpribližniji osjećaj vaših prirodnih zuba.

Dr Vladimir Janketić (Foto: privatna arhiva)

„U principu to je jedino trajno rješenje koje sada može da se ponudi. Mi sarađujemo sa firmom Epsilon, radimo MIS implantate dugi niz godina i veoma smo zadovoljni sa uspješnošću tih implantata, a što je još važnije pacijenti riješe nedostatke i probleme koje imaju usljed gubitka stalnih zuba. Ono što je kod nas mali problem jeste taj finansijski momenat, ali pacijent koji se odluči da ima trajno rješenje i da bude zadovoljan, on će naći način da riješi i problem finansija“, objasnio je u razgovoru za naš portal dr Vladimir Janketić.

Rekli ste da su finansije problem, ali pacijent sa implantatima rješava problem koji je imao praktično za cio život?
„Za uloženi novac dobija mnogo u odnosu na neki drugi rad, kao što je naprimjer, u tim nekim situacijama kada pacijent izgubi zube jedino što može da dobije je proteza, koja je kao jeftinije rješenje, ali kada uporedite jedno i drugo, velika je razlika za kvalitet daljeg života“.

Pacijent sa ugrađenim implantatma ima, praktično, isti život kao što je imao do gubitka zuba?
„U suštini da. Ima život koji normalno funkcioniše, ali i ti implantati zahtijevaju jako dobro održavanje. Pacijent dosta više mora da održava oralnu higijenu i mora da uloži dosta truda da bi sve to opstalo i bilo kako treba“.

Dr Vladimir Janketić (Foto: privatna arhiva)

Imaju li implantati neki rok trajanja?
„Implantati, kao i sam čovjek, imaju rok trajanja, a to zavisi od mnogo faktora. Zavisi od opšteg stanja organizma, zavisi od navika samog pacijenta, zavisi od održavanje oralne higijene… Od svega toga zavisi postojanost implantata“.

Iz vašeg iskustva, koliko je interesovanje za ugradnju implantata?
„Iz iskustva i prakse, mogu vam reći da je interesovanje za ugradnju implantata veliko. Godinama se taj procenat sve više podiže. Sve više dolaze pacijenti sa zahtjevom zaugradnju implantata“.

Prije se ugrađivao zubni most, totalna proteza… je li to, prosto rečeno, izbačeno iz upotrebe ili i dalje ima pacijenata koji žele te protetske radove?
„Ima interesovanja i za to, a sve zavisi od indikacija. Nekada se radi proteza na implantatima, što je takođe dobro rješenje, gdje ne možemo da ugradimo veliki broj implantata koji je potreban za neki fiksni rad kao što je most“.

Dr Vladimir Janketić (Foto: privatna arhiva)

Može li svako da ugradi implantat ili moraju da se ispune određeni uslovi?
„Svaki pacijent mora da ispoštuje neke indikacije da bi implantat mogao da se ugradi. Ne može svako da ugradi implantat, tačno se zna po protokolu i knjiškim zahtjevima šta mora da se ispoštuje da bi neko bi kandidat za ugradnju“.

Stomatologija je u posljednje vrijeme jako napredovala. Koliko je teško pratiti nove trendove i biti u toku svega?
„Jako je teško sve to pratiti. Stomatologija je preskupa u odnosu na neke druge braneše u koje treba uložiti. Posebno je skupa digitala, ali uhvatimo se u „kolo i igramo“, jer je to budućnost“, zaključio je dr Janketić.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -