fbpx
Naslovna Zanimljivosti Vitamini i minerali koji su neophodni za lijep osmjeh

Vitamini i minerali koji su neophodni za lijep osmjeh

Mnogi ljudi često previđaju potrebu da moramo „hraniti“ naš osmjeh ukoliko želimo da on ostane zdrav i lijep. „Hranjenje“ osmjeha je isto kao i hranjenje tijela – ako jedemo loše, naše opšte i zdravlje zuba će se tokom vremena pogoršati. Baš kao i ostatak našeg tijela i zubima su neophodni esencijalni vitamini i minerali da ostane zdravi, a mi vam predstavljamo listu onih koji će podržati zdravlje vaših zuba.

zdrava hranaKalcijum

Skoro 100 odsto kalcijuma u ​​našim tijelima smješteno je u kostima i zubima kojima obezbjeđuje strukturnu podršku. Smanjenje kalcijuma može dovesti do paradentoze i propadanja zuba (kao eventualno osteoporoza tokom vremena).

Dobri izvori kalcijuma su mlijeko, jogurt, sir i kelj.

Gvođže

Deficit gvožđa je jedan od najčešćih nedostataka u ishrani. Nizak nivo gvožđa može dovesti do zapaljenja jezika (upala jezika), „ćelavog“ ili ispucalog jezika, stvaranja ranica u ustima, i pucanja zuba usled nagona za žvakanjem leda.

Dobri izvori gvožđa su crveno meso i jetra.

Vitamin A

Kada je riječ o zdravlju usta vitamin A pomaže u održavanju dobrog toka pljuvačke koja igra važnu ulogu u spiranju oralnih bakterija i viška čestica hrane duž desni i između zuba.

Dobri izvori vitamina A su slatki krompir, dinje, i spanać.

Vitamin B3 (niacin)

Vitamin B3 pomaže vašem tijelu da pretvori hranu u energiju, a obezbjeđuje i pravilno funkcionisanje nervnog sistema. Kada je riječ o zdravlju usne duplje njegov nedostatak može dovesti do stvaranja lošeg zadaha i čira u ustima.

Dobri izvori vitamina B3 su piletina i riba.

Vitamin B12 i B2 (riboflavin)

Konzumiranje vitamina B12 i B2 može da smanji rizik od razvoja raka grla.

Dobri izvori vitamina B2 uključuju crveno meso, piletinu, jetru, svinjetinu, jogurt i sir. Dobri izvori vitamina B12 uključuju pašte, spanać, i bademe.

Vitamin C

Osim za dobro funkcionisanje imunog sistema, vitamin C će vam pomoći da sačuvate vaše desni od razvoja gingivitisa.

Dobri izvori vitamina C uključuju crvene paprike i narandže.

Vitamin D

Ovaj vitamin je jedan od najvažnijih za vaše oralno zdravlje. To je vitamin koji podržava apsorpciju kalcijuma. Nedostatak vitamina D, može dovesti do razvoja sindroma „vatrenih usta“. Ovaj sindrom izaziva peckanje u ustima, dovodi do čestog sušenja usne duplje i promjene ukusa (metalni ukus).

U dobre izvore vitamina D spadaju mlieko, žumance i riba

Konzumiranje hrane bogate vitaminima i mineralima je prvi veliki korak ka podršci oralnom zdravlju u bilo kom uzrastu.

Izvor: drperrone.com

- Advertisment -

POPULARNO

Pet savjeta za održavanje zubnih implantata

Zubni implanti su odlično rješenje za zamenu izgubljenog zuba. Oni su jači od prirodnih i ne mogu da propadnu poput njih. I...

Na Medicinskom fakultet u Foči, odsjek stomatologija, u redovnu nastavu uvedena ugradnja zubnog implantata

Utorak 25. februara 2020. godine biće „zlatnim slovima“ upisan u istoriju Medicinskog fakulteta u Foči. U Specijalističkom centru za stomatologije na toj...

Nova studija pokazala da mliječni zubi daju uvid u autizam

U novoj studiji pregledani su zubi dece s autizmom i bez njega i uočena je razlika u količini prisutnih teških metala. ...

Kurs: iTop Introductory 28. marta, bodovan je od strane Stomatološke komore Crne Gore

Podgorica će krajem marta biti domaćin kursa „iTOP Introductory I stepen“. iTOP- indivindualna obuka oralne profilakse je sistemski pristup učenju optimalne higijene...
- Advertisment -