NaslovnaSavjetiGrizete nokte? Evo kako to utiče na vaše zube!

Grizete nokte? Evo kako to utiče na vaše zube!

- Advertisement -

Griženje noktiju je navika, takođe poznata kao i onihofagija, koje se teško rješavaju i odrasli i djeca. Procjenjuje se da čak oko 25-30% stanovništva grize nokte.

Iako se možda čini da je ova navika bezopasna, pretjerano i često griženje noktiju može imati velike posljedice na želudac, nokte i zube! U ovom tekstu saznajte zašto bi bilo dobro prestati gristi nokte i savjete kako prestati.

saznajlako.com

Zašto grizemo nokte?
Ako znamo da je griženje noktiju loša navika, zašto je onda radi toliki broj ljudi? Još nije potpuno razumljivo, ali studije su pokazale da to može biti rezultat tjeskobe, dosade ili perfekcionizma. Ljudi često ovakve radnje rade nesvjesno pa je puno teže i prestati ih raditi.

Kako griženje noktiju može oštetiti zubnu gleđ?
Nokti na rukama izrađeni su od čvrstog zaštitnog proteina zvanog alfa-keratin, istog materijala od kog se sastoje kopita, kosa, rogovi i kandže. Keratin je izuzetno izdržljiv pa ne bi trebalo čuditi da redovno griženje može nagristi gleđ na zubima.

Kad se gleđ stanji, vaši zubi će postati osjetljiviji na toplo-hladno i imaćete veći rizik od nastanka karijesa. Pretjerano griženje stvari poput noktiju zapravo može slomiti gleđ koja je, iako je vrlo tvrda, takođe lomljiva. Možda mislite da su vaši zubi puno tvrđi od noktiju, ali s vremenom grickanje noktiju može nanijeti značajnu štetu zubima i desnima.

Foto: zenskimagazin.rs

Evo nekoliko najčešćih primjera:
*Erozija, usitnjavanje i pucanje: trenje zuba o nokat može postupno istrošiti gleđ ili čak uzrokovati usitnjavanje ili pucanje zuba.
*Malokluzija: grickanje noktiju ne oštećuje samo zube, već može uzrokovati i njihovo pomicanje, što dovodi do malokluzije (problema sa zagrizom) i razmaka između zuba.

*Resorpcija korijena: vjerovatno najgora stvar koju griženje noktiju može učiniti zubima jest da vilična kost ponovno apsorbuje korijene, slabeći ih i čineći osjetljivijima na ispadanje.
*Gingivitis: puno prljavštine i klica ostane pod noktima i kad ih grizemo, sve se to prenosi na naša usta, što može rezultirati bolestima desni.
*Bruksizam: navika griženja noktiju može povećati rizik da se kod osobe razvije hronična navika škripanja zuba (bruksizam), koja dolazi s još više zdravstvenih problema, zajedno s glavoboljom.

Foto: N1.info

Kako griženje noktiju oštećuje vilicu?
U nekim slučajevima često i pretjerano griženje noktiju može prouzrokovati poremećaj sljepoočno- viličnog zgloba (TMD), bolno stanje koje rezultira bolovima u vilici, glavoboljama i pucanjem ili preskakanjem vilice. Teški TMD i s njim povezan poremećaj, TMJ (poremećaji temporomandibularnog zgloba), mogu spriječiti pacijente da pravilno otvore i zatvore vilicu.

Griženje noktiju i rizik od infekcije
Jedna od najopasnijih posljednica grickanja noktiju je taj što dovodi bakterije ispod noktiju u kontakt s ustima. Dokazano je da prostor ispod vaših noktiju može sadriti čak 150 različitih vrsta bakterija, a omogućavanje direktnog kontakta s ustima može povećati rizik od bolesti, gingivitisa (bolesti desni), halitoze (loš zadah) i ostalih problema. Djeca i odrasli koji grizu nokte mogu da pate od pinworma (parazitskog crva), čija mikroskopska jajašca mogu živjeti ispod nokta i potom se prenositi u usta.

Foto: prva.rs

Savjeti kako da prestanete da grizete nokte
Dok se ne sazna više o griženju noktiju i šta ga uzrokuje, teško je pronaći jedinstveno rješenje kako se riješiti te navike, ali evo nekoliko načina koji vam mogu pomoći:
*Redovito režite nokte kako ne biste imali šta da grizete.
*Lak protiv griženja noktiju – možete ga kupiti u svakoj apoteci.
*Napravite manikuru! Ako su vam nokti lijepi, bićete motivisaniji da takvi i ostanu.
*Otkrijte svoje okidače. Kad znate zašto grizete nokte, moći ćete unaprijed znati da se zaustavite.

Izvor: stomatologija.hr

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -