fbpx
NaslovnaSavjetiZašto je dojenje važno za pravilan rast i razvoj lica i vilica?

Zašto je dojenje važno za pravilan rast i razvoj lica i vilica?

- Advertisement -

Majčino mlijeko je savršena hrana, a dojenje omogućava posebnu povezanost majke s bebom. Prednosti ovog načina hranjenja su bezbrojne, ali jeste li znali da je dojenje važno i za razvoj usta i lica.

A evo i kako. Pri aktu sisanja se aktiviraju orofacijalni mišići. Potrebno je značajno veća mišićna snaga za otpuštanje mlijeka iz dojke u odnosu na mišićnu aktivnost kod hranjenja bočicom.

Mišići podstiču rast kostiju. Tokom dojenja, stražnji dio jezika pritišće tvrdo nepce i tako daje podsticaj za transverzalni rast nepca i gornje vilice.

Foto: e-klinika

Tako se sprječava razvoj visokog gotskog nepca i uskos zuba u gornjoj vilici. Istovremeno se donja vilica kreće naprijed-nazad, čime se podstiče njen rast u sagitalnoj ravni.

Gutanje
Bebe gutaju po infantilnom tipu gutanja, tj. pri gutanju postavljaju jezik između bezubih vilica. Dojenjem se podstiče brži prelazak na somatski tip gutanja kad niknu mliječni zubi (tj. da jezik stoji iza zuba pri gutanju). To je važno jer perzistentno infantilno gutanje može uzrokovati otvoreni zagriz.

Hranjenje bočicom vs dojenje
Silikonske cucle i sisači bočica su rigidni i oblikuju usta prema svom obliku. Za razliku od njih, bradavica je mekana i oblikuje se prema obliku bebinih usta.

Izvor: Instagram/zubiciva and patronazna_sestra_alma

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -