Naslovna Savjeti Evo šta sve šteti zubima

Evo šta sve šteti zubima

Kad vam neko spomene karijes, pretpostavljamo da su prve stvari na koje pomislite slatko, kafa, loša oralna higijena. Mi vam donosimo još neke stvari koje štete vašim zubima…

Vježbanje
Jasno je da zvuči ludo, ali njemačko istraživanje ukazuje na to da dugo intenzivno vježbanje šteti zubima. Istraživački tim je usoredio zube sportista koji su izrazito izdržljivi sa onima koji nisu toliko fizički aktivni i otkrio je da sportisti češće imaju problema sa caklinom. Štaviše, naučnici su utvrdili da je rizik od karijesa veći što osoba više vježba. Razlog za tu neobičnu vezi je to što vježbanje smanjuje količinu tekućine u ustima, a ona je puna minerala koji čuvaju zube i neutraliziraju kiselinu koja uzrokuje trošenje i truljenje. Takođe, sportska pića sadrže slične kiseline, a energetski gelovi su puni šećera koji doprinose problemima u usnoj šupljini. Rješenje je jednostavno – redovno pranje zuba i ispiranje vodom nakon svakog obroka.

Dizanje tegova
Pomislićete da je to ista stvar kao vježbanje, ali dizanje tegova stvara dodatni napor zbog grčenja vilice. Ako stiskate zube kad vježbate ili dižete tegove, razmislite o zaštitniku za zube kakve nose bokseri.
Lijekovi
Nema nikakve sumnje da među stotinama lijekova za razne probleme postoje oni koji isušuju usta. To dovodi do problema sa zubima, pa je rješenje isto kao i za intenzivno vježbanje – pravilna dentalna higijena, često ispiranje i povremeno uzimanje žvakaća bez šećera.

Kiselina
Nema sumnje da nije ugodno kad u grudima imate osjećaj da vas nešto steže, ali jeste li znali da kiselina koja se vraća prema vašim ustima iz želuca može ozbiljno naštetiti vašim zubima? Cijela stvar postaje još ozbiljnija jer je ta kiselina još i jača od one koja inače napada vašu usnu šupljinu. Ako često imate problema sa kutnjacima, problem je vjerovatno u kiselini. Savjetujte se sa doktorom kako riješiti taj problem i usput sačuvajte i lijep osmijeh.
Pranje zuba
Pranje zuba takođe šteti zubima? Nažalost, pranje zuba nakon soka, energetskog pića i crnog vina može oslabiti caklinu i stvoriti žutilo na zubima. Razlog je kiselost tih pića, a rješenje je ispiranje vodom.

- Advertisment -

POPULARNO

Stomatolozi – niko neće ostati nezbrinut, veže nas Hipokratova zakletva

Epidemija koronavirusa u našoj zemlji, poremetila je funkcionisanje stomatoloških ordinacija. Rade samo one koje imaju potpisan ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje...

Novi cjenovnik Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore za usluge osnovne stomatološke zaštite

Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore odredio je novce cijene usluga za osnovnu stomatološku zaštitu. Ove cijene važe od 1. marta.

CAD/CAM – Budućnost u sadašnjosti

CAD/CAM tehnologija već 40 godina nalazi široku primjenu u raznim dijelovima civilizacijskog progresa. Njena primjena u stomatologiji bila je samo pitanje vremena....

Nova klasifikacija parodontnih i periimplantatnih bolesti i stanja

Od sredine prošlog vijeka klasifikacija parodontnih bolesti i stanja stalno se mijenjala u skladu s novim naučnim saznanjima. Još od antičkih vremena...
- Advertisment -