fbpx
NaslovnaSavjetiDr Nataša Blažić: Izbjeljivanjem pod kontrolom stomatologa se ne oštećuje zubna gleđ

Dr Nataša Blažić: Izbjeljivanjem pod kontrolom stomatologa se ne oštećuje zubna gleđ

- Advertisement -

Izbjeljivanje zuba je proces uklanjanja raznih mrlja i diskoloracija sa površine zuba, a samim tim i boja zuba postaje bjelja. Bjeljenje zuba je veoma popularna procedura, jer možete bez ikakvih neprijatnosti i doći do prelijepih bijelih zuba. Jednostavno, izbjeljivanje zuba nije samo stvar estetike i ljepote, već i zdravlja zuba. To više nije luksuz, već potreba. Uz najnovije tehnike za izbjeljivanje zuba, ponovo možete imati blistav osmijeh.

dr Nataša Blažić

„Najbolje je da izbijeljivanje zuba bude pod kontrolom stomatologa, stručnog lica i uz adekvatne preparate. Tada neće doći do oštećenje gleđi, jer će se na pravi način izvesti i sama tehnika, a i koristiće se pravi preparati će se koristiti određeno vrijeme. Kućno bijeljenje zuba podrazumijeva da stomatolog da pacijentu određene gelove koji je jedinjenje vodnik-peroksid. Ako je u pitanju kućno bijeljenje, onda su u pitanju manje koncentracije. U zavisnosti šta mi želimo i od kojhe početne boje polazimo, koriste se i određene koncentracije. Stomatolog vam da gel koji će se bijeljenje obaviti, kao i to koliko će bijeljenje trajati. Bijeljenje može trajati od seda dana, deset dana, a ponekad zavisi i koja je početna boja kao i zašto pacijent bijeli zube odnosno da li je u pitanju neko oboljenje, a za takvo bijeljenje je ponekad potrebno i tri mjeseca. Naravno, sve to mora biti pod kontrolom stomatologa, gdje pacijent dolazi na određene kontrole da bi sve to bilo urađeno na pravi način. Kućno izbjeljivanje zuba traje prosječno oko dvije nedelje“, objašnjava doktorka Nataša Blažić.

Lasersko izbjeljivanje zuba

Poslije izbjeljivanja zubi su malo osjetljivi na toplo i hladno, ali razloga za brigu nema.
„Nije to opasno, jer je u pitanju reakcija na gel koji izaziva reakciju na samim zubima. To ne znači nikakvo oštećenje zuba. Različite su koncentracije tih gelova koje se koriste. Recimo kod kuće se koriste koncentracije od 10, 16, 22%, što zavisi od proizvođača. Dokazano je raznim istraživanjima da je manjim koncentracijama moguće duže bijeliti zube, a samim tim da pigmenti koji predstavljaju boju mogu se razložiti na što manji broj molekula, da se postižu bolji efekti, a manja osjetljivost zuba“.

dr Nataša Blažić

Ima mnogo metoda bijeljenja zuba, a pacijenti se najčešće odlučuju za laser ili UV zrake, jer se za kraće vrijeme dobije rezultat.
„Osnovna razlika u metodama izbjeljivanje je u načinu aktivacije gela. Laser ima određene zrake kojima kativira gel, dok UV lampa ima sličan gel, koji se drugačije aktivira. Mnogo je veća koncentracija, a samim tim vi za kratko vrijeme „napadnete“ zub i naglo se ti pigmeti razlože na manje. Kada vi nešto naglo uradite, ne postoji sam period adaptacije zuba na postojeće stanje, a samim tim će taj efekat da traje kraće“.
U prodaji ima pasti za zube za koje neki misle da mogu da izbijele zube, ali to nije tačno.
„One samo pomažu da vi lakše uklanjate pigmentiaciju i sve ono što se nalazi na samoj površini zuba. Pasta je samo pomoćno sredstvo za održavanje zuba čistim. Činjenica je da će one mnogo bolje ispolirati zube nego obična pasta, ali neće izbijeliti zube“
Ista zabluda vađi za Kokosovo ulje i sodu bikarbonu.
„To nema nikakvog smisla, soda bikarbona se nalazi u običnim pastama za zube u određenim koncentracijama. Što se tiče kokosovog ulja, nema nikakvog efekta na bijeljenje zuba. Kao i svako ulje, podmaže površinu zuba, pa se naslage ne lijepe tako lako. Dakle, apsolutno nema nikakve veze sa bijeljenjem zuba“.

Kada je samo jedna zub znatno tamniji od ostalih, može se izvršiti njegovo bijeljenje.
„Postavlja se izbjeljivač u unutrašnju stranu zuba. Probuši se, da se izrazim tako, rupica, stavi se određena količina izbjeljivača i on mora biti tu od pet do sedam dana. Na taj način se može postići boja kao što su i svi ostali zubi. Nije potrebna ni krunica ni faseta, a taj proces se može ponoviti još jednom u toj seansi od pet do sedam dana. To je metod kojim mi sačuvamo zdravlje zuba, nije se potrebno baviti nekim većim oštećenjima. Svakim brušenje, bez obzira da li je krunica ili vinir, uklanja se sloj zuba koji vi nikada ne možete da vratite“.
Veoma je važno znati da prije izbjeljivanja, svi zubi moraju biti popravljeni i zdravi.
„To znači da ne postoje karijesi, neka infekcija oko okolnih tkiva (desni), da li je prisutan kamenac… Recimo ako je prisutan kiamenac, to su tvrde zubne naslage koje pacijent ne može sam da ukloni već mora doći kod stomatologa da to uradi u ordinaciji“.
Izbjeljivanje se može doći do prirodne nijanse zuba.
„Bijeljenjem zuba možemo postići dvije do tri nijanse i prosto se postiže prirodna boja, jer bijeljenjem ne utičemo na samu strukturu zuba da mi mijenjamo hemijski sastav, već utičemo samo na pigmente koji daju boju“.

dr Nataša Blažić

Preporuka stomatologa je da djeca koja nemaju 16 ili više godina, ne bi trebalo da bijele zube.
„To nije pametno, jer gel koji stoji prolazi kroz dentinske kanaliće, a kod djece su oni širi nego kod odraslih osoba i samim tim može doći do oštećenja zuba. Može se desiti i da osjetljivost ne bude prolazna. Možemo doći u situaciju da neki zub moramo da liječimo, da vadimo živac i da od jednog zuba koji je bio potpuno zdrav, dođemo u situaciju da je potpuno mrtav koji će vremenom biti krt i može da pukne“.
Ko ima parodontopatiju ne može da se podvrgne tretmanu izbjeljivanja zuba.
„Ako nije aktivna faza, ako je to jedna od prvih faza koja se može zaustaviti, tada je moguće. Potrebno je izliječiti paradontopatiju, pa tek onda treba razmišljati o estetici“, zaključila je doktorka Blažić.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -