fbpx
NaslovnaSavjetiNova istraživanja: Loše oralno zdravlje utiče na rad mozga

Nova istraživanja: Loše oralno zdravlje utiče na rad mozga

- Advertisement -

Percipirani stres može štetno uticati na oralno zdravlje što, zauzvrat, može dovesti do opadanja kognitivnih sposobnosti kod specifičnih starijih zajednica, pokazuju dvije nove studije. Oralno zdravlje može biti iznenađujuće dobar pokazatelj dobrobiti osobe. Oralne bolesti ne samo da mogu da smanje kvalitet života čovjeka, već mogu da povećaju i rizik od drugih ozbiljnih stanja. Istraživači su povezali bolest desni i gubitak zuba sa pojavom moždanog udara. U članku objavljenom u časopisu „Indian Indian Periodontologi“ iz 2010. godine, zaključeno je da bolest desni može da podigne rizik za osobe od srčanih bolesti za oko 20%. Međutim, potrebno je sprovesti više istraživanja u ovim oblastima.

Timovi sa Univerziteta Rutgers u Nju Brunsviku (Nju Džersi), sada su se fokusirali na drugačiju vezu – onu između oralnog zdravlja i pada kognitivnih funkcija. Nedavno objavljeni pregled 23 studije našao je dokaze o povezanosti oralnog zdravlja i kognitivnih aspekata, poput pamćenja i izvršne funkcije. Tim sa Univerziteta Rutgers sproveo je dvije odvojene studije o padu kognitivnih funkcija i percipiranom stresu. Oba rada se pojavljuju u časopisu „American Geriatrics Societi“. Studije su se fokusirale na odrasle Kineze sa minimalnom starošću od 60 godina. „Rasne i etničke manjine su posebno ranjive na negativne posljedice lošeg oralnog zdravlja. Manjine imaju manji pristup preventivnoj stomatološkoj njezi koju dodatno pogoršavaju jezičke barijere i nizak socioekonomski status. Stariji Kinezi su u posebnom riziku da dožive simptome oralnog zdravlja zbog nedostatka stomatološkog osiguranja ili ako ne posjećuju redovno stomatološku kliniku“, objašnjava Ksin Kvi Dong, direktor Instituta za zdravlje, zdravstvenu zaštitu i starenje na Univerzitetu Rutgers.

Učesnici u obe studije su došli iz Studije stanovništva o starijim kineskim ljudima u Čikagu (PINE). Prva studija ispitivala je ljude o njihovom oralnom zdravlju i dala im pet kognitivnih testova. Druga studija je pitala učesnike da li su ikada imali problema sa suvim ustima. Zatim su ih istraživači zamolili da izmjere svoj percipirani stres, socijalnu podršku i nivo socijalnog napora koristeći unaprijed definisanu vagu. Socijalna podrška odnosila se na to koliko često su se osjećali sposobnima da se osloniti na članove porodice ili prijatelje. Istraživači su definisali socijalni pritisak učesnika kao rezultat pretjeranih zahtjeva ili kritika od strane prijatelja ili rodbine.

Kognitivna veza
Od više od 2700 anketiranih Kineza, skoro polovina prijavila je simptome povezane sa zubima. Nešto više od četvrtine njih reklo je da je imalo suva usta. Nije bilo značajne veze između problema sa gumama i kognitivnih funkcija. Ipak, istraživači vjeruju da je manje vjerovatno da će učesnici prijaviti simptome bolesti desni jer smatraju da su manje problematični. Istraživači su našli vezu između opadanja kognitivnih funkcija – posebno globalne kognicije i pada memorije i simptoma problema sa zubima. Sama pitanja epizodne memorije imaju vezu sa pojavom demencije. Istraživači su pronašli sličnu povezanost u drugom istraživanju. Oni koji su prijavili veći stres imali su problem sa suvim ustima. Podrška supružnika nije umanjili ovu vezu.
“Međutim, potencijalno preopterećenje takvom podrškom moglo bi biti štetno za ishode oralnog zdravlja kod starijih kineskih Amerikanaca”, primećuje autor studije Veiju Mao, docent na Fakultetu za socijalni rad Univerziteta u Nevadi.

Oralno zdravlje je ključno
Svaki zaključak formiran na osnovu podataka koji se prijavljuju ima svoja ograničenja. Međutim, tim vjeruje da njihovi nalazi ukazuju na potrebu za boljom svešću o imigrantskom zdravlju i psihosocijalnim uticajima na navedeno zdravlje. “Studije služe kao poziv na akciju za kreatore politika da razviju programe usmjerene na poboljšanje oralno zdravstvene preventivne i stomatološke njege u ovoj populaciji visokog rizika“, istakao je Dong.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -