NaslovnaSavjetiDr Jelena Mrđen odgovara na pitanja čitalaca

Dr Jelena Mrđen odgovara na pitanja čitalaca

- Advertisement -

Na pitanja čitalaca portala www.stomatologija.me, ove nedelje je odgovarala doktorka Jelena Mrđen iz banjalučke ordinacije „Implantodent“.
Da li se valplast protezama može riješiti totalna bezubost?
„Valplast je termoplastični materijal, tj.termoplastični najlon, biokompatibilan, što znači da neće izazvati nikakve neželjene reakcije, koji na temperaturi usne duplje postaje savitljiv i pri pravilnoj upotrebi nesalomljiv. To je tip parcijalne proteze, koji je namijenjen pacijentima kojima nedostaje više zuba u vilici, ali ne i svi zubi, što znači da sa ovim protezama nećemo rješavati probleme totalne bezubosti“.

dr Jelena Mrđen

S vremena na vrijeme, osjetim bol u zubu kada pijem hladan ili vruć napitak. To se ponavlja jednom u 15-tak dana. Šta bi mogao biti problem?
„Bol koji osjetite na termičke nadražaje, bilo da su na toplo ili hladno su svakako razlog javljanja stomatologu. Najčešći uzroci ovakvog bola, koji traje onoliko koliko i nadražaj, tzv.dentalgije ili bol dentina, su karijes i vrlo često abrazije gleđi. Potrebno je sprovesti adekvatnu terapiju u što skorijem vremenskom periodu da bi se spriječile ireverzibilne promjene tkiva pulpe, uklanjanjem karijesa ili zaštitom dentina restaurativnim postupkom“.
Može li izbjeljivanje zuba da ošteti gleđ?
„Izbjeljivanje zuba bilo da je kozmetičko ili medicinsko, mora biti nadležno od strane stomatologa. Sredstva za izbjeljivanje su na bazi vodonik-peroksida ili karbamid-peroksida različitih koncentracija u zavisnosti od indikacija. Proces izbjeljivanja se odvija zahvaljujući sposobnosti peroksida koji oslobađaju slobodne radikale kiseonika, na taj način putuju između gleđnih prizmi, razgrađuju obojene molekule, što dovodi do procesa svjetljenja zuba. Struktura gleđi se neće izmjeniti, a unutrašnja boja zuba će postati svjetlija. Nuspojave koje se mogu javiti su: osjetljivost na termičke promjene, koje su prolaznog karaktera ili iritacija oralne sluzokože, u slučaju da se ne sprovedu adekvatne mjere zaštite“.

Prilikom jela, prije par dana polomio sam zub. Ostao je mali dio i korijen. Da li zub treba da izvadim ili mogu da ga spasim?
„Problem koji je nastao prilikom jela, a odnosi se na frakturu Vašeg zuba se ne može riješiti bez odlaska stomatologu, jer su brojni faktori koji utiču na sudbinu preostalog zuba. Za postavljanje dijagnoze i dalji plan terapije potrebno je uraditi retroalveolarni snimak zuba koji će omogućiti stomatologu, na osnovu detaljnog kliničkog pregleda da donese odluku o terapiji. Da li je frakturirani zub liječen ili nije, na kom se nivou nalazi frakturna linija i kako je usmjerena, kakvo je stanje apeksnog parodoncijuma, da li je količina preostale zubne supstance dovoljna za protetsku rekonstrukciju, prihvatanje retencionih elemenata… Sve ovo mora da se uzme u obzir da bi se donijela odluka o opstanku Vašeg zuba“.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -