NaslovnaObavještenjaDr Blažo Zlopaša - pionir implantologije u bivšoj Jugoslaviji

Dr Blažo Zlopaša – pionir implantologije u bivšoj Jugoslaviji

- Advertisement -

Ranih sedamdesetih godina prošlog vijeka imali smo priliku upoznati evropska stomatološka dostignuća kada se na skupovima stomatologa Jugoslavije pojavio dr Blažo Zlopaša.

On je fascinirao mnoge mlade kolege i izazivao divljenje tokom svojih prezentacija na kojima je predstavljao slajdove svojih protetskih radova. 

Poznato je da je dr Zlopaša živio u Švajcarskoj, ali je svojom odlukom da se vrati u Dubrovnik, tačnije u Cavtat i otvori svoju ordinaciju obradovao mnoge, ali isto tako izazvao zavist kod mnogih stručnjaka.


Kao neko sa izuzetno velikim obrazovanjem, marketinškim iskustvom i iskustvom sa Zapada, dr Zlopaša je i jugoslovensku javnost upoznao sa mogućnostima svjetske stomatologije, što je podstaklo mnoge stomatološke stručnjake da se zainteresuju za savremena dostignuća stomatologije.


 Konkretno, njegovo pojavljivanje stimuliralo ih je da se zanimaju za protetiku i implantologiju.

Dr Zlopaša je neko ko je „jurio„  za suštinom u struci. To mu je donijelo veliki ugled, a prvenstveno kao pioniru implantologije u Jugoslaviji.

Međutim, ni on nije izbjegao sudbinu pionirskog poduhvata, jer je njegov uspjeh i popularnost probudila zavist, pa je dr Blažo imao i dosta gorkih trenutaka.  

Prošavši kroz sve to, on je predavanja na naučnim skupovima održavao samo u inostranstvu gdje je naišao na razumijevanje i podršku. 

Učestvovao je akivno na kongresima i predavanjima u inostranstvu, te je pratio napredak iz svoje struke na svjetskom nivou. 

Nije se dao obeshrabriti, radio je na sebi i išao tamo gdje ga podržavaju i poštuju njegov trud i zalaganje za stomatologiju, pa su njegovi radovi na mnogim sastancima stomatoloških stručnjaka doživjeli veliki uspjeh.

Činjenica da ga “ugledni profesori” nikada nijesu pozvali da održi predavanje studentima jako je poražavajuća, ali ništa neobično za naš mentalitet.

To što je stomatologija danas u mnogim djelovima bivše Jugoslavije u korak sa savremenom evropskom stomatologijom kada je riječ o protetici i implantologiji, možemo velikim dijelom biti zahvalni dr Zlopaši.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -