NaslovnaSavjetiZašto zub boli na toplo?

Zašto zub boli na toplo?

- Advertisement -

Bol u zubu noćna je mora svake osobe koja je barem jednom to iskusila, osobito u noćnim satima kad zubobolja u potpunosti omete san i odmor.

Uzroci zbog kojih nastaje bol u zubu mogu biti razni i najčešće se mogu spriječiti ili liječiti ako dovoljno vodimo računa o higijeni zubi i usne šupljine. Nažalost, ponekad do boli i osjetljivosti zubi dođe unatoč trudu i pažnji koje im posvećujemo. Jedna od tih neugodnosti je bol ili osjetljivost zuba na toplo.

Zašto dolazi do osjetljivosti zuba na toplo?
Ako osjetite nelagodan osjećaj ili bol u zubima prilikom toplih podražaja, lako je moguće da je došlo do pulpitisa – upale zubne pulpe, odnosno upale zubnog živca. Ovo može biti izrazito neugodna bol, često i pulsirajuća, koju je teško zanemariti i najčešće će osoba potražiti pomoć stomatologa.

To je i jedini ispravan način da se ova bol tretira. Stomatolog će utvrditi razlog boli, ali i locirati tačan zub koji boli. Pacijent, naime, često ne može objektivno procijeniti koji tačno zub ga u ovom slučaju boli, odnosno može se činiti kao da ga boli više zubi odjednom, a može se činiti i kao upala desni, odnosno upala zubnog mesa.

U svakom slučaju, stanje koje uzrokuje osjetljivost ili bol na toplo može se riješiti i uspješno sanirati. Do osjetljivosti zuba na toplo, ali i hladno, može doći i zbog propadanja zuba, oštećenja zubne cakline, neliječenih oštećenja zubi uzrokovanih traumom i sl. U tom slučaju takođe je potrebno otići stomatologu kako bi se problem što prije riješio i kako ne bi nastala još veća šteta na zubima.

Kako zaštititi zube?
Prije svega, redovno i pravilno održavanje oralne higijene ključno je za zdravlje i zaštitu zubi od štetnih utjecaja i njihovih posljedica. Naravno, to nije sve – redovno posjećivanje stomatologa drugi je faktor zaštite vaših zubi od karijesa i ostalih problema koji mogu uzrokovati bol na hladno, bol na toplo i ostale neugodne pojave. Ako do problema i dođe, najgore što možete je zanemariti bol, čekati da sama prođe i odgoditi ili odbiti da odete na pregled svom stomatologu.

Može li bol može proći sama od sebe?
U nekim slučajevima i može, ali time nećete riješiti problem koji je uzrokovao bol, što može biti i uznapredovali karijes. Samo ćete sebe zavarati da je sve u redu, a uzrok boli će ostati prisutan, možda se i proširiti te zubi mogu i teže stradati.

Ne prepuštajte bol u zubima slučaju. Najčešće je u pitanju neki problem koji zahtijeva intervenciju stomatologa. Neliječenje uzroka problema može dovesti i do težih bolesti koje mogu zahtijevati duže i teže parodontološko liječenje.

Kada zatražiti pomoć stomatologa?
Sarađujte sa stomatologom i prije nego što dođe do bilo kakvih problema. Jasno nam je da puno ljudi zazire od stomatoloških pregleda zbog straha od boli ili loših iskustava od ranije, no moderna stomatologija ne ostavlja mjesta boli. Vaš stomatolog učiniće sve da svaki pregled i postupak prođu bezbolno i minimalno neugodno.

Ako ipak dođe do problema sa zubima kao što je osjetljivost zuba na toplinu, krajnje je vrijeme da odete stomatologu. Ne dopustite da vas strah kontroliše, stavite svoje zdravlje na prvo mjesto i riješite svoje probleme sa zubima brzo i učinkovito.

Izvor: Smile Designe Kovač

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -