NaslovnaObavještenjaDanas je Međunarodni dan Zubić vile

Danas je Međunarodni dan Zubić vile

- Advertisement -

O Djeda mrazu znamo gotovo sve, ali što znamo o Zubić vili, čiji se međunarodni dan obilježava 28. februara. U nekom trenutku života, sve nas je posjetila Zubić vila. Tako da ne čudi da je negdje usput rođena ideja o uvođenju dana u čast ove vile. Priča o Zubić vili seže još iz doba srednjeg vijeka, iako tačno porijeklo priče nije poznato.

Zapravo, vila je možda samo bila sredstvo za smirivanje djeteta koje je prolazilo kroz čudnu fazu gubitka zuba (na kraju krajeva, svi smo to prošli). Ipak, Dan Zubić vile osmišljen je kako bi se odala počast ovom velikodušnom duhu koji je poznat po ostavljanju slatkiša ili novca ispod jastuka u zamjenu za svaki ispali mliječni zubić.

Foto: zubicvila.com

Istražili smo i otkrili nekoliko zanimljivosti koje će svaki vlasnik klimavoga zuba željeti da zna.
*Zubić vila jedna je od najljepših i najmanjih vila. Nosi svjetlucavu bijelu haljinu i svilene papučice.
*Zubić vila ima krila koja svjetlucaju zlatnim sjajem.
*Ima svoje saradnike koji putuju svijetom i zapisuju koja djeca imaju klimave zube.
*Ukoliko se dijete, prilikom njene posjete probudi, posipa ga posebnom vilinskom prašinom zbog koje dijete ponovno utone u čvrst san.

*Zubić vila živi u dvorcu s velikom knjižarom u kojoj su pohranjena imena sve djece svijeta.
*Pitate se što radi s mliječnim zubićima? Čuva ih u velikom skladištu, a njeni saradnici, u posebim prilikama, od zubića nižu fantastičan nakit.

Foto: zubicvila.com

Još uvijek ne vjerujete u vile? Nema veze. U Argentini djecu navodno posjećuje mali miš koji radi gotovo isti posao kao i Zubić vila. On i Zubić vila slažu se u jednom – najdraži su im zdravi, bijeli zubići i njih najizdašnije nagrađuju. U svakom zemlji Evrope i svijeta, postoji drugačiji običaji kada su u pitanju mliječni zubi

*Roditelji djece u Turskoj vjeruju da se u ispalom mliječnom zubiću nalazi djetetova budućnost. Ako žele da njihovo dijete postane odličan fudbaler, oni će zakopati zub na fudbalskom terenu, a ako bi željeli da njihovo dijete postane hirurg, onda će zakopati dječji zub blizu bolnice.
*Djeca u Grčkoj, Rumuniji i Bugarskoj bacaju zubiće na krov, za sreću, i požele da njihovi stalni zubi budu zdravi i jaki.

*U Ukrajini djeca stavljaju zubić u maramicu i ostavljaju ga u najtamnjem ćošku u mraku. Šapuću, “Uzmi moj stari zub i daj mi novi”, ali nisu sigurni kome šapuću. Kaže se da će zub ostati tamo onoliko koliko treba novom zubu da poraste. Djeca ne dobijaju novac ili slatkiše u zamjenu za zub, ali možda je tako i bolje …

Foto: nationalgeographic.rs

*U Estoniji, Zubić vila se zove Hambahaldja – već se može osjetiti magija u njenom imenu! Ova Zubić vila je vrlo pedantna. Svaki zub je opran i uglancan veoma pažljivo sve dok ne bude sjajan i bijel. Zubić vila skuplja mnogo zuba i stavlja ih u vreću. Kada ih sakupi dovoljno, ima sav materijal potreban za izgradnju magičnih dvoraca u Estoniji i drugdje…

*U Poljskoj, kao i u drugim zemljama, ujutru kada se probudite, možete pronaći novčić, ili mali poklon kao zamenu za ispali zub …. a poslije nekoliko godina, kada saznate da Vaša majka ima čitavu kolekciju mliječnih zuba pomislite – “Sigurno ih je Zubić Vila vratila Vašoj mami …”

*Njemci priznaju da njihova Zubić vila, Zahnfee dolazi iz britanskog i američkog folklora koji kaže da Zahnfee dolazi noću i ostavlja zlatnik u zamjenu za ispali mliječni zub. Normalno, njemačka deca čuvaju svoje zube u maloj kutiji – tako da Zahnfee može da ostavi novčić bez zadržavanja zuba! To je tako velikodušno! Kao podsjetnik na važnost Zubić Vile za djecu, od 1980. godine, postoji čak i dan u čast Zubić Vile i to je 22. avgust!

Foto: grazia.rs

*Italijani nisu mogli da izaberu između Zubić Vile i miša pa su zadržali oboje! Kaže se da Fatina dei denti živi u uglu zemlje gdje je sva priroda čista, bujna i puna očaravajućih mirisa. Ovaj svijet postoji zahvaljujući mašti djece, tako su djeca svijeta vladari ovog magičnog mjesta.

U Italiji, Zubić Vila ima svog vjernog pomoćnika, Topolino dei denti, malog miša koji živi u kraljevskoj palati i brine se o mliječnim zubima djece širom svijeta, tako da je moguće da Topolino zamijeni Fatinu i uzme zub ispod jastuka. U Venetu, u sjeveroistočnoj Italiji, onaj koji sakuplja zube je, prema tradiciji, Sv. Apolonija, zaštitnik zuba. Sveta Apolonija dolazi u kočiji napravljenoj od zuba koju vuku miševi!

*U Norveškoj djeca ostavljaju zub u čaši vode na noćnom stočiću. Tannfe, norveškoj Zubić Vili, mnogo je lakše da pronađe zub u čistoj vodi nego u jastucima. Ujutru, na dnu čaše, djeca će naći srebrni novčić. Zanimljivo je da je tradicija zubić vile možda originalno baš iz Norveške. Stari Norse pojam, “tannfé”, u početku je značio dar koji je dat kao nagrada bebi za njen prvi zub i nije imao nikakve veze sa vilom…

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -