NaslovnaZanimljivostiDa li ste čuli za Božanu Piletić - prvu crnogorsku stomatološkinju

Da li ste čuli za Božanu Piletić – prvu crnogorsku stomatološkinju

- Advertisement -

Danas kada se zahvaljujući borbi aktivista za rodnu ravnopravnost sve češće osvrćemo u prošlost kako bi osvjetlili lik i djelo žena koje su bile možda nepravedno zanemarene kroz istoriju, ne bi nikako smjeli zaboraviti na značaj Božane Piletić, koja važi za prvu Crnogorku koja je bila školovana stomatološkinja.


Znate ono kako mnogi razviju strah od stomatoloških intervencija još u djetinjstvu, pri prvim posjetama stomatologu? To nije bilo tako za one koji su išli kod Božane, ona je za njih jedan od omiljenih likova iz djetinjstva, kojeg se rado sjećaju.

Rođena Podgoričanka koja je živjela u Džan ulici u Staroj varoši, poslije 2. Svjetskog rata završila je Srednju zubarsku školu u Sarajevu, a zatim na Stomatološkom fakultetu u Beogradu stekla i diplomu više spreme.

Oni koji je se još uvijek sjećaju pričali su ranije za crnogorski dnevni list Pobjeda da im je zahvaljujući njenom toplom i brižnom pristupu odlazak kod stomatologa bio poput igre. Nekima zube i dalje krase njene amalgamske plombe, sad već stare pola vijeka.


Božana je najviše radila upravo sa najmlađima, brinula se za oralno zdravlje đaka na školskom odjeljenju Doma zdravlja u blizini centra Podgorice, a savremenici je pamte po veselom duhu i velikoj ljubavi prema poslu koji je radila.

Božana je dolazila iz starovaroške porodice Milonjić, koja je dala i dva nosica partizanskih spomenica, dok se njen otac bavio narodnom medicinom. Prije školovanja za stomatološkinju radila je i kao učiteljica u seoskoj školi, a posao stomatološkinje obavljala od četrdesetih do početka sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Oni koji su je kao djeca posjećivali u ordinaciji, posebno podgorički gimnazijalci, još se sjećaju odlazaka kod nje u barake kraj gradskog stadiona i njenih srdačnih pozdrava i brzinskih pregleda zuba kad bi ih srela negdje na ulici.

foto: Fotonail


Preminula je 2011, a svojim primjerom otvorila je put brojnim uspješnim rnogorskim stomatološkinjama kao što su Bosiljka Šaranović, Ljilja Gligorović, Lilica Vuković, Zagorka Martinović i druge.

Portal Stomatologija.me ranije je pisao i o prvom stomatologu u Podgorici Ristu Kuslevu, a ako želite da saznate koji su najbolji stomatolozi koje glavni grad danas nudi, bavili smo se i tom temom ovdje.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -