NaslovnaObavještenjaPrvi stomatolog u Podgorici bio je Makedonac Risto Kuslev

Prvi stomatolog u Podgorici bio je Makedonac Risto Kuslev

- Advertisement -

Risto Kuslev (1887 – 1943) je rođen u Grčkoj. Po nacionalosti je bio Makedonac, a u Podgorici se osjećao kao Podgoričanin. Bio je oznat kao zubar, dobrotvor i humanista.

Školovao se u Solunu i Ženevi. Nakon završetka studija, na poziv Kralja Nikole, dolazi na Cetinje. Ali ovaj dvorski ljekar nije liječio samo kraljevsku porodicu i diplomate. U starim brojevima „Glasa Crnogoraca“, postoji oglas gdje on objavljuje da ide u Virpazar, Stari Bar, Cetinje, Nikšić, da liječi ljude sa tog područja.

Tako da je on praksu obavljao i u drugim gradovima, ali je živio i radio na Cetinju. Zbog svega toga 1911. godine dobija Zlatnu medalju za revnost. Već od 1913. godine ordinirao je iz ambulante koja se nalazila u Staroj Varoši.

Risto Kuslev

Odlučuje da kupi plac na obali Ribnice i napravi kuću u kojoj bi smjestio svoju ordinaciju. Sagradio je kompleks kuća, a podigao je i park, jedinstven u tadašnjoj Podgorici. Angažovalo ga je Ministarstvo prosjvete da liječi zube podgoričkim đacima. U svojoj kući je liječio sugrađane i obučavao zubare i zubne tehničare.

Ali njegova porodica se u Podorici ne pamti samo po tome. U dvorištu velelepne kuće, Risto i njegova supruga Vinka su priređivali zabave za djecu za vrijeme praznika. Vinka je ostavila neizbrisiv trag među podgoričkim porodicama tog doba. Tokom rata je organizovala i narodnu kuhinju, okupljala siromašnu djecu, spremala hranu.

Ostalo je zabilježeno da je zbrinula puno izbjeglica sa Metohije. Brinula se i o njihovom smještaju i životu. Preminula je 1986. godine u Sarajevu. Kusleova kuća pretvorena je u Muzej grada i jedna je od rijetkih koje su sačuvale autentičan izgled s početka prošlog vijeka. Njenu je fasadu obnovila Agencija za stanovanje Glavnog grada.

Izvor: Podgorički vremeplov

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -