NaslovnaSavjetiDa li je moguće izliječiti paradentozu

Da li je moguće izliječiti paradentozu

- Advertisement -

Od paradentoze zuba pati jako veliki broj ljudi. Neadekvatna njega zuba, nagli pad imuniteta, genetske predispozicije, pušenje i izloženost stresnim situacijama jesu najčešći uzroci usljed kojih dolazi do paradentoze zuba. Nasljedni faktor ima veliku ulogu, ali ukoliko se posvetite svojim zubima i desnima na pravi način, i vaša njega zuba je baš onakva kako vas je savjetao vaš stomatolog, onda zaista možete da smanjite šanse za razvoj ove bolesti. Paradentoza napreduje veoma polako i u nekim situacijama za većinu osoba potpuno je neprimjetna. Baš iz tog razloga, morate ozbiljno shvatiti njegu zuba i odlaziti na redovne kontrolne preglede kod stomatologa. U nekim situacijama paradentoza može toliko da napreduje, da za vas bude kasno i kada se javite stomatologu.

A šta ustvari znači da je kasno?
To je momenat kada je paradentoza već nastupila, i kada vaši desni krvare, imate formirane paradontalne džepove i bolne desni. Krajnji stadijum jeste taj da zubi počinju da se klate, povlače se i na kraju ispadaju.
Paradentoza – simptomi na koje treba odmah da odreagujete
U početnoj fazi ove bolesti, neophodno je redovno odlaziti na skidanje zubnog kamenca. Uz adekvatnu njegu zuba kod kuće, zaustavićete napredovanje ove bolesti. Međutim, ukoliko zapostavite prve simptome paradentoze, kada se situacija pogorša, dolazi do povlačenja zubnog mesa, i to je onda posljednji stadijum bolesti kada zubi kreću da ispadaju. Ukoliko želite da sačuvate zube, morate da razbijete strah od stomatologa, i da odreagujete na prve simptome. Ukoliko posumnjate da je u pitanju paradentoza, simptomi koji će ukazivati na to su:
*Zubni kamenac na samoj površini
*Povlačenje zubnog mesa – zubi će vam izgledati kao da su se produžili
*Bolne desni
*Preosjetljive ili upaljene desni – mijenjaju boju, i to od jarko crvene do čak ljubičaste boje
*Džepovi na desnima
*Prilikom pranja zuba dolazi do krvarenja ili se može desiti i krvarenje prilikom konzumiranja tvrđe hrane
*Neprijatan zadah iz usta
*Dešava se i da vas zubi bole
*Čudan ukus u ustima
*Javlja se gnoj iz zubnog mesa i tada dolazi do fistula u ustima
*Vidljivi razmak između zuba
*Klimanje zuba
*Ispadanje zuba na samom kraju

Sada vam je sasvim jasno da ne treba da čekate da napreduje paradentoza. Simptomi su prvi jasan znak da morate da reagujete odmah, jer može doći do gubitka svih zuba. Na prvi simptom i prvu promjenu u vašim ustima ili ukoliko se jave bolne desni, neophodno je da se javite vašem stomatologu.
Paradentoza – liječenje
Kada ste prepoznali simptome i shvatili da je u pitanju paradentoza, lijecenje mora da se obavlja po uputstvima i savjetima stomatologa. Ne bi trebalo da radite ništa na svoju ruku, jer u suprotnom možete sebi napraviti još veći problem. Prvo se radi detaljno čišćenje zuba i prostora oko zuba, svih formiranih džepova, u kojima se nalazi nakupljena hrana.
Paradentoza – liječenje po fazama:
Ukoliko je paradentoza u početnoj fazi, radi se uklanjanje kamenca i plaka sa površine zuba, uz pomoć odgovarajućih instrumenata. U ordinaciji dobijate recept za korišćenje antibiotika – to može biti tečnost za ispiranje usta ili gel koji se primenjuje između desni i zuba. Ukoliko ste zapostavili paradentozu, onda će biti neophodno da se primijeni dentalna hirurgija i određeni hiruški zahvat.

Kako zaustaviti paradentozu
Sve pacijente koji imaju paradentozu, muči isto pitanje, a to je – kako zaustaviti paradentozu? Paradentoza je takva bolest zuba, koja, kada se jednom pojavi, zauvijek traje. Sada shvatate ozbiljnost ove bolesti. Šta bi onda trebalo da radite kada shvatite da je vaš problem paradentoza? Simptomi koje smo spomenuli, treba da vam budu jasan znak da krenete na liječenje. Prvi korak biće kiretaža džepova, koju smo prethodno spomenuli kod liječenja. Dakle, na pitanje pacijenata kako zaustaviti paradenozu, odgovor za vas bi bio da se ne može zaustaviti, ali da se oboljenje može držati pod kontrolom, i samim tim da se spriječi dalje napredovanje ove bolesti. (www.bcd.rs)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -