NaslovnaSavjetiDa li dojenje utiče na pojavu karijesa?

Da li dojenje utiče na pojavu karijesa?

- Advertisement -

Vjerujem da ste čuli kako noćno dojenje ili dojenje nakon godinu dana utiče na pojavu karijesa kod djece. A da li je to tačno? Karijes kod male djece je bio rijetka pojava prije upotrebe flasica.

Sprovedeno je detaljno istraživanje sa ciljem utvrđivanja propadanja zuba kod djece, koje je dalo rezultat da dojenje ne izaziva propadanje zuba. Naime, prilikom noćnog korišćenja flašice dolazi do izvlačenja tečnosti (mlijeko, sok) u djetetova usta, i ta tečnost oblaže bebine zube duži vremenski period.

Foto: freepik.com

Prilikom dojenja, majčino mlijeko ne izlazi u dječija usta, sve dok ga dijete aktivno ne posisa. Takođe, prilikom podoja majčino mlijeko odlazi iza zubića. Kada dijete aktivno sisa, ono i guta, tako da oblaganje zubića nije slučaj i ne predstavlja problem.

Glavni uzrok pojave karijesa je bakterija Streptococcus mutans. Ona buja u kombinaciji šećera, male količine pljuvačke i niske PH vrijednosti. Dijete kada dobije zube, može da se zarazi ovom bakterijom i prenosom pljuvačke (izbjegavati svaki prenos pljuvačke, direktna upotreba kašike, šolje…).

Majčino mlijeko sadrži u sebi laktoferin, koji ubija ovu bakteriju. Kod beba koje imaju genetske predispozicije, prestanak dojenja neće usporiti napredak karijesa, naprotiv može ga ubrzati, zbog nedostatka laktoferina.

Istraživanje koje je rađeno potapanjem zuba u majčino mlokeko, pokazalo je da se zub ponaša kao da je potopljen u vodu, dok je drugo pokazalo da je zub čak i ojačao.

Foto: freepik.com

Ali kada je majčinom mlijeku dodat šećer, ta kombinacija se pokazala gorom od smjese vode i šećera. Zaključak je da, dojena djeca mogu dobiti karijes, ali da uzročnik nije majčino mlijeko.

Kako spriječiti pojavu karijesa?
*Navići dijete na redovnu oralnu higijenu
*Čistiti bebine zubice dva puta u toki dana (ujutru i uveče)
*Voditi računa o svojim ustima
*Djetetu ce biti korisno da popije vodu poslije čvrste hrane da spere ostatke
*Smanjiti vrijeme kada je šećer u direktnom kontaktu sa zubima

Izvor: tandem.mama/Kellymom.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -