NaslovnaRiječ stomatologaPrva posjeta stomatologu

Prva posjeta stomatologu

- Advertisement -

Prevencija je ključ održavanja dentalnog zdravlja, a redovne posjete zubaru će zaštititi vaše dijete od karijesa. Prva posjeta stomatologu ostavlja dubok utisak na dijete i često je presudna za njegove dalje reakcije u stomatološkoj ordinaciji pri sljedećim posjetama.

To treba da bude jedno prijatno iskustvo za dijete, gdje će ono imati priliku da upozna stomatološku ordinaciju, članove stomatološkog tima i opremu. Prva posjeta stomatologa bi trebala da podrazumijeva rani stomatološki pregled koji se obavlja u prvoj godini života djeteta.

- Advertisement -
Foto: Facebook/Stomatološka ordinacija Dr. Ajša Agić

Prilikom ove posjete doktor dentalne medicine bi trebao da informiše roditelje o pravilnom redoslijedu nicanja zuba, pravilom održavanju oralne higijene kao i o adekvatnoj ishrani njihovih mališana.

Naravno, neophodno je dati informacije o preventivnim mjerama koje su jedan od ključnih faktora za pravilan rast i razvoj denticije. Bitno je roditeljima podići svijest o važnosti kako mliječnih tako i stalnih zuba te njihovog očuvanja koje je moguće postići redovnim kontrolnim pregledima i saradnjom sa stomatologom.

- Advertisement -
Foto: freepik.com

Nažalost, u praksi se pokazalo da se prva posjeta stomatologu u većini slučajeva obavlja dosta kasno, tačnije kada neki problem već postoji. Najčešći problemi prilikom prvih posjeta naših najmlađih pacijenata jesu dentalna strah i anksioznost.

Neprijatni zvukovi, mirisi, izgled naših instrumenata, izgled ordinacije i sam strah od nepoznatog može biti okidač za nastanak prethodno navedenih problema. U ovakvim situacijama je veoma bitno uspostaviti kooperaciju sa roditeljima i dobar odnos sa pacijentom.

Posmatranjem ponašanja djeteta i komunikacijom koju smo prethodno prilagodili njegovom uzrastu, prepoznajemo tip ponašanja pacijenta. Na osnovu prethodno navedenog odlučujemo se na koji način ćemo pristupiti u budućem radu.

Foto: freepik.com

Kroz igru I različite tehnike komunikacije kao što je na primjer tehnika reci-pokaži-uradi kojom pacijentu objašnjavamo korake naše intervencije, pokušavamo uspostaviti povjerenje i povezanost sa našim najmlađim što nam pomaže u budućoj saradnji.

Uspostavljanjem uspješne komunikacije sa pacijentom naš zadatak je uzeti anamnezu čije podatke prikupljamo od roditelja sa obzirom na uzrast djeteta. Nakon toga obavljamo ekstraoralni i intraoralni pregled kojim možemo ustanoviti moguće nepravilnosti orofacijalnih struktura kao i drugih patoloških stanja u usnoj šupljini, potom određujemo karijes rizik pacijenta, pravimo plan potrebnih tretmana I preventivnih mjera.

Najčešći problemi prilikom prvih posjeta naših najmlađih pacijenata jesu dentalni strah i anksioznost. Neprijatni zvukovi, mirisi, izgled naših instrumenata, izgled ordinacije i sam strah od nepoznatog može biti okidač za nastanak prethodno navedenih problema. U ovakvim situacijama je veoma bitno uspostaviti kooperaciju sa roditeljima i dobar odnos sa pacijentom.

Foto: freepik.com

Nakon što smo obavili prvi pregled bilo bi poželjno napraviti i intervenciju. Uvijek počinjemo sa nešto lakšom intervencijom kako bi pridobili povjerenje pacijenta za neki složeniji zahvat. U ovom slučaju uklanjanje mekih naslaga je sasvim dovoljno za prvo upoznavanje sa stomatologom.

Ovim zahvatom trudimo se što brže ukloniti sve barijere i strahove od stomatologa te pripremiti našeg pacijenta za nadolazeće potrebne intervencije. Osim uklanjanja naslaga, razgovor doktora I roditelja o preventivnim mjerama kao što su flouridacija zuba, zalijevanje fisura, upute za pravilno održavanje oralne higijene također treba da budu dio prve posjete stomatologu.

Važno je informisati roditelje o svim mogućnostima očuvanja oralnog zdravlja jer zdravlje je naš prioritet. Znanje, strpljenje, srdačanost i pozitivan stav će otvoriti srca i svaka vrata do naših najmlađih i najdražih pacijenata.

Izvor: DentBiH

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -