NaslovnaSavjetiEvo kako prevazići škripanje zubima u snu

Evo kako prevazići škripanje zubima u snu

- Advertisement -

Jedno od stanja u snu koje stvara velike probleme pacijentima sa zubima i okolnim oralnim strukturama je škripanje zuba ili bruksizam.

skripanje2– Škripanje zubima u snu ili bruksizam je pretjerano stiskanje zuba bez svjesne kontrole. Škripanje zubima karakteristično se javlja noću tokom spavanja i posljedica je stresa, anksioznosti ili psihičke napetosti. Bruksizam je kod većine pacijenata prolazna pojava, koja nestaje kada se pacijent riješi stresa. Kod manjeg broja pacijenata bruksizam za posljedicu može imati ozbiljne posljedice po zdravlje zuba, jer u jednom broju slučajeva izaziva abraziju (prekomjerno trošenja) zubnih kruna, oštećenje potpornih struktura zuba, a dovodi i do bolova mišića za žvakanje, kao i promjena u temporo-mandibularnom zglobu – kaže dr. Tomislav Flegar jedan od najcjenjenijih stomatologa u regionu.

Najčešće pacijent sam ne može registrovati noćno škripanje zubima, već ga na to upozorava okolina jer zbog zvuka koji pacijent proizvodi, partner ne može spavati.

– Terapija bruksizma je višeslojna. Pacijent bi se prvo trebao riješiti stresa, anksioznosti i nervoze, što je u današnje vrijeme poprilično teško. Zatim bi se pacijentu trebao izraditi fiksni aparat koji podsjeća na štitnike za zube koje nose bokseri. Aparat pacijent nosi noću i on funkcioniše tako što amortizuje sile koje nastaju stiskanjem mišića za žvakanje i sprečava struganje zuba jednih po drugima – objašnjava Flegar.

Bruksizam može biti neuobičajena propratna pojava nekih ljekova tipa antidepresiva, kažu u Mtordinacija.rs.

Simptomi bruksizma:

  • Ritmične kontrakcije viličnih mišića
  • Škrgutanje noću što može ometati san onoga ko dijeli sobu sa onim ko škrguće
  • Dosadna jutarnja glavobolja
  • Napeti i bolni vilični mišići, pogotovu ujutru
  • Hronični facijalni bol
  • Oštećeni zubi, ispuni, povređene desni

Leave a Reply

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -