NaslovnaSavjetiHoloDent: Hologramsko skeniranje zuba i usta za savršen osmjeh

HoloDent: Hologramsko skeniranje zuba i usta za savršen osmjeh

- Advertisement -

JERUSALIM – Studenti sa Hebrejskog Univerziteta u Jerusalimu i Medicinskog centra u Hadassahu razvili su HoloDent, holografski uređaj za skeniranje koji obećava da će značajno unaprijediti proces ugradnje proteza, prenosi Dental Tribune.

holodent3Prema kreatorima, sistem ne samo da skraćuje proces od mjesec dana na 30 minuta, već omogućava i preciznije kreiranje proteza nego konvencionalnim metodama.

Generalno, montaža proteza uključuje proces prilagođavanja koji je dugo i često bolan za pacijenta, uključujući i više posjeta doktoru i nekoliko modifikacija mekih i tvrdih materijala koji odgovaraju tačnim mjerenjima usta.

– Proces ugradnje proteza se nije značajno promijenio u posljednjih 100 godina. To je tako dug proces koji većina stomatoloških ordinacija jednostavno odbijaju da unaprijede – rekao je dr Anat Šaron, direktor Klinike za maksilofacijalnu protetiku na Hadassah Medicinskom centru.

Kako bi unaprijedili ove zastarjele stomatološke postupke, uključujući izradu proteza, Šaron i grupa diplomiranih studenata inženjerstva i poslovnog menadžmenta razvili su HoloDent kao dio BioDesign izraelskog programa. Program, čiji je cilj da dovede medicinske inovacije na tržište kroz multidisciplinarni, istraživački tim zajednički je napor Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu i Hadassah medicinskog centra.

– HoloDent je prvi holografski uređaj za skeniranje i intraoralno 3D modelovanje. On smanjuje vrijeme koje je potrebno za modelovanje proteze sa 30 dana na 30 minuta, čineći tretman daleko ugodnijim i preciznijim za sve pacijente – kazao je Amit Zilberstein, izvršni direktor kompanije HoloDent.

HoloDent bi mogao koristiti milionima stomatoloških pacijenata širom svijeta da izbjegnu bol i nelagodu u vezi sa konvencionalnim metodama ugradnje, kao i da u velikoj mjeri smanje vrijeme vrijeme izrade i ugradnje proteza.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -