NaslovnaIntervjuZdravlje zuba u trudnoći je izuzetno važno, kako za samu mamu, tako...

Zdravlje zuba u trudnoći je izuzetno važno, kako za samu mamu, tako i za bebu

- Advertisement -

Trudnoća je divan period u životu žene kada se pojačava svijest o važnosti zdravlja i brige o tijelu. Tokom trudnoće nivo hormona u organizmu raste što sa sobom donosi brojne promjene, ali i moguće tegobe.

Upravo zbog promjene hormonalnog statusa, zubi u trudnoći zahtijevaju posebnu njegu. Povećan rizik od karijesa i sklonost ka gingivitisu, samo su neki od problema koji se mogu javiti kada je žena u drugom stanju.

Foto: utswmed.org

„Žene često zanemaruju svoju oralnu higijenu u trudnoći. To je prosto normalno, jer su posvećene drugim stvarima, imaju puno obaveza, puno stvari o kojima brinu. Međutim, željela bih da skrenem pažnju da je higijena zuba u trudnoći izuzetno važna, čak joj se mora posvetiti više pažnje nego u periodu prije trudnoće. Važna je upotreba konca ili interdentalnih četkica, upotreba klasične meke četkice, paste za zube sa fluoridima. Preporučuje se ženama da tokom trudnoće posjete stomatologa. To je izuzetno važno da bi vas on indivindualno usmjerio kako treba da održavate vaše zube u trudnoći. Ono što bi on mogao da uradi jeste da ukloni dentalni plak, odnosno naslage, da vam zaštiti zube zato što je važno da žene u ovom periodu dobiju adekvatne informacije kako bi sačuvale svoje zube i zube svoje buduće bebe“, objasnila je dr Nataša Pejčić, doktor medicinskih nauka iz oblasti dječije i preventivne stomatologije i stručna saradnica portala Yumama.

Foto: babycenter.com

Da li se i zbog čega zubi više kvare u trudnoći?
„Trudnoća je fiziološko stanje. Međutim, u toku trudnoće se dešavaju brojne promjene na organizmu, mijenja se nivo hormona. Što se tiče usne duplje, to djeluje tako što su desni sklonije upali, odnosno krvarenju kao posljedici upale desni, mijenja se kiselost pljuvačke. Takođe, jutarnje mučnice koje su praćene povraćanjem, isto predstavljaju faktor rizika za nastanak karijesa“.

Da li smije da se vadi i popravlja zub toko trudnoće?
„Tokom trudnoće se savjetuje da posjetite stomatologa, koji će vam dati preporuke i smjernice kako da održavate usta i zube. Ono što je važno je da žene koje imaju neka opšta hronična oboljenja, dobiju saglasnost svog ginekologa da za neke stomatološke intervencije. I za neke opsežnije intervencije je važna ta saradnja stomatologa i ginekologa. Ne savjetuje se nikako da trudnice trpe bol, otok. Sve to povećava nivo stresa u organizmu, što može loše uticati na bebu, tako da je važno da se zubi saniraju i tokom trudnoće, naravno uz adekvatnu primjernu pravilne oralne anestezije koju trudnice mogu i smiju da prime“.

Foto: auroradentist.com

Da li pokvareni zubi mogu uticati na bebu u stomaku?
„Zdravlje zuba u trudnoći je izuzetno važno, kako za samu mamu, tako i za bebu. Smatra se da neka oralna oboljenja kao što su, naprimjer, parodontalna oboljenja, oboljenja desni, mogu čak izazvati i prijevremeni porođaj, tako da je izuzetno važno da stanje svojih svoji usta i zuba držite pod kontrolom za vrijeme trudnoće. Da se ne izlažete bolu i stresu tokom trudnoće, što može negativno može uticati na bebu. Važno je da, kada se beba rodi, majka bude sa saniranim zubima i ustima, zato što je beba u najprisnijem kontaktu sa mamom i najveći broj bakterija dobija uravo od nje, a bebe se rađaju sa sterilnom usnom dupljom i te bakterije kao posljedica zapuštenog karijesa ili zauštenih oboljenja desni se mogu prenijeti sa majke na tek rođenu bebu“.

U kome periodu trudnoće je najbolje raditi stomatološke intervencije?

Foto: mexicodental.co

„Stomatološke intervencije je najbolje raditi u srednjem trimestru trudnoće. To je period koji se smatra najbezbjednijim za stomatološke intervencije. Međutim, ukoliko su te intervencije hitne i neophodne, one se mogu raditi i tokom cijelog perioda trudnoće. Svakako u pra tri mjeseca se preporučuje izbjegavanje snimanja zuba, ali ukoliko je neohodno i ovo se može uraditi. Preporučuje se da to bude digitalnom metodom i da se koristi zaštitna oprema, adekvatna, ali ovo samo u slučaju ukoliko je to zaista neophodno. U ostalim slučajevima, snimanje zuba tokom trudnoće treba izbjegavati“.

Da li smiju da se koriste lijekovi u trudonoći?
„Što se tiče korišćenja lijekova tokom trudnoće, važno je da se konsultujete sa svojim ginekologom, koji će vas uputiti, dati vam pravilne smjernice. Nikako ne bi trebalo koristiti lijekove na svoju ruku u trudnoći. Što se tiče stomatoloških intervencija i lijekova, koje daje stomatolog trudnicama, važno je da mu napomenete da ste u drugom stanju, da bi on mogao da odabere pravilnu anesteziju koja je potrebna za vas. To je najčešće anestezija bez vazokonstriktora. Takođe, ukoliko su vam potrebni neki lijekovi za bol ili antibiotici, isto je važno naglasiti da ste u drugom stanju, da bi stomatolog mogao da napravi pravi izbor, odabir antibiotika. Važno je konslutovati se sa ginekologom, prije upotrebe bilo kakvih lijekova tokom trudnoće“

Foto: babycenter.ca

U kojim situacijama treba da se trudnica obrati stomatologu?
„Ukoliko osjetite bilo kakav bol, otok, krvarenje u ustima, važno je odmah se javiti stomatologu. Ne treba čekati kod ovakvih stanja. Dobro je da tokom trudnoće posjetite stomatologa iako nemate neke simptome, bolove, kako bi sanirali eventualne karijesne lezije da bi, opet ponavljam, kada se beba rodi ne bi imali prisustvo aktivnih bakterija u ustima“, zaključila je dr Nataša Pejčić.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -