NaslovnaObavještenjaSlijedi li novi „lockdown“, šta će biti sa stomatološkim ordinacijama?

Slijedi li novi „lockdown“, šta će biti sa stomatološkim ordinacijama?

- Advertisement -

Koronavirus ne miruje. Poslije blagog pada broja oboljelih tokom avgusta i septembra, ponovo je u oktobru počela da se „budi“, a sada zadaje velike probleme u čitavom svijetu, a posebno u Evropi.

Sve zemlje sa prostora bivše Jugoslavije posljednjih dana bilježe, nažalost, veliki broj zaraženih, što opterećuje zdravstveni sistem. Zbog toga se pooštravaju mjere u borbi sa koronavirusom, a ako brojke ne počnu da padaju za očekivati je novi „lokdown“, kako bi se širenje bar donekle zaustavilo. Šta to znači za stomatološke ordinacije?

Foto: istockphoto.com/

U Crnoj Gori pojedini članovi NKT-a zagovaraju „lockdown“ države, kao što je bio slučaj u martu, na dvije do tri nedelje. Razlog tome je što broj zaraženih ne pada ispod 500 dnevno, već nekoliko dana.

Ako se opet desi da se država „zaključa“, pitanje je da li će raditi sve stomatološke ordinacije ili samo one koje imaju ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje, kao što je bio slučaj tokom druge polovine marta i aprila.

I Srbija bilježi porast broja zaraženih, ali u toj zemlji ni u martu i aprilu nije došlo do zatvaranja stomatoloških ordinacija. Stomatološka komora Srbije nema zakonsko pravo da naloži zatvaranje privatnih ordinacija, ali je tokom prvog talasa koronavirusa preporučila svojim čalnovima, pa primaju samo pacijente sa hitnim stanjima.

Foto: mrrightdental.com

Kada je u pitanju Republika Srpska, ni tamo nije, nažalost, ništa bolja situacija sa koronavirusom. Raste broj oboljelih, a nezvanične informacije govore da bi moglo doći do zatvaranja stomatoloških ordinacija od 15. decembra do 15. januara 2021. godine. Da li su ovo samo špekulacije, pokazaće vrijeme.

U Federaciji BiH je posljednjih dana najlošija situacija, jer je, nažalost, veliki broj preminulih. Za sada je Krizni štab uveo zabranu kretanja od 22 sata uveče do 5 sati ujutro. Ako se situacija ne popravi, opet bi moglo doći do „zaključavanja“, a dobro je poznato šta je to značilo za ordinacije.

Foto: ivicdental.com

U svim zemljama bivše Jugoslavije, stomatološke ordinacije poštuju propisane mjere zaštite od koronavirusa. Smanjen je broj pacijenata, nosi se adekvatna zaštitna oprema, prostorije se dezinfikuju…

Da li će broj oboljelih i dalje rasti i da li će to dovesti do novog „lockdown-a“ na prostoru ex-Yu, vidjeće se narednih dana. Ostaje nada da će se taj scenario izbjeći.

Ima najava da bi od marta 2021. moglo doći do stabilizacija situacije, jer se tada očekuje i vakcina protiv koronavirusa. Trenutno stanje nije nimalo obećavajuća, ali da bi se sve ovo izbjeglo, potrebno je poštovati preporuke nadležnih – maska, distanca i pranje ruku!

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -