NaslovnaObavještenjaZašto su neki zubi prozirni?

Zašto su neki zubi prozirni?

- Advertisement -

Normalni zubi obično su neprozirni, ali možda ćete, stojeći ispred ogledala, primijetiti da su ivice zuba postali prozirni, tj. da propuštaju svjetlost. Moguće je da se zabrinete jer redovno posjećujete svog stomatologa i održavate redovnu rutinu oralne higijene.

Šta uzrokuje da zubi izgledaju prozirno?
Zubna gleđ je sloj koji se nalazi na vrhu zuba i dio gleđi je vidljiv u ogledalu. Sama gleđ je poluprozirna tanka ljuska koja čini vanjski dio zuba i ne igra značajnu ulogu u boji zuba. Sloj ispod gleđi je dentin koji je stvarni pružatelj boje zuba.

Foto: zubo.hr

Boja dentina može biti bijela, gotovo bijela, siva ili žuta, zavisno o genetskim faktorima i vanjskim faktorima. Ivice zuba nemaju dentin i pokriveni su samo gleđi, pa bi iz tog razloga mogli izgledati sivo ili prozirno. Kad iz više razloga gleđ blijedi, ivice zuba mogu izgledati prozirno.

Zašto zubi postaju prozirni?
Erozija gleđi na granicama zuba čini ih prozirnima. Određene bolesti utiču na strukturu i snagu zuba, što rezultira prozirnim zubima:

Hipoplazija gleđi
Ovo je stanje nuspojava genetike i vanjskih faktora i rezultira stanjivanjem donjeg dijela zuba. Takođe, može učiniti zubnu gleđ tanjom, dajući zubima proziran izgled. Hipoplazija gleđi počinje uticati na razvoj zuba od vrlo rane dobi i nagriza minerale gleđi (poznate kao hipomineralizacija), što rezultira bistrim, tj. prozirnim zubima.

Kisela erozija gleđi
Redovito konzumiranje kisele hrane i pića može ne samo negativno uticati na tijelo, već može rezultirati i preranom erozijom zubne gleđi, stvarajući kao posljedicu proziran osmijeh. Kiselina dolazi iz hrane i pića i želuca zbog bulimije, jutarnjih mučnina ili gastroezofagealne refluksne bolesti. Osim gore navedenih bolesti, razni drugi razlozi mogu učiniti prozirnim prednji ili donji dio zuba.

Foto: orto-nova.hr

Simptomi povezani s prozirnim zubima
Najistaknutiji znak prozirnih zuba je erozija gleđi. Doprinosi prozirnosti zuba, a ako se postupak nastavi, izložiće se drugi sloj zuba – dentin. Simptomi prozirnih ili transparentnih zuba uključuju:

Osjetljivost zuba:
Osjećate li osjetljivost na toplu ili hladnu hranu i piće ili su zubi osjetljivi na šećer? Ako je odgovor da, to znači da je gleđ zuba ugrožena.

Ranice u ustima:
Kiseline u hrani i pićima koje konzumirate mogu nagrizati zubnu gleđ i stvoriti ranice u usnoj šupljini nalik na čireve.

Suva usta:
Povećane količine kiseline u ustima, bilo zbog neke bolesti ili prehrambenih navika, može ugroziti gleđ i uzrokovati suvoću usta. Slina osigurava ključne enzime koji pomažu u borbi protiv karijesa i propadanja zuba. Oskudica sline može se pokazati kobnom za zube jer može pojačati eroziju.

Foto: skodadent.com

Koji stomatološki tretmani rješavaju problem prozirnih zuba?
Ukoliko primijetite da zubi postaju prozirni, najbolje je odmah rezervisati termin kod stomatologa. Budući da su prozirni zubi skloniji bakterijama koje uzrokuju karijese, najbolje je odmah započeti s liječenjem. Na pitanje kako popraviti prozirne zube postoji nekoliko odgovora, uključujući:

Kompozitnim ispunom:
Brz način da popravite prozirne rubove zuba. Nakon odabira ovog tretmana za prozirnost, na zube će se nanijeti kompozitna smola koja će se zatim oblikovati i pokriti gleđ zuba.

Keramičke zubne ljuskice:
Fantastičan način da se sakrije prozirnost zuba je primjena zubnih ljuskica. Tanke keramičke ljuske trajno sjede preko prednjih površina zuba. Za ovaj tretman će biti potrebne dvij do tri posjete stomatologu, tokom kojih se manji sloj gleđi uklanja s površine zuba, a zubne ljuskice cementiraju.

Keramičke krunice:
“Zubne navlake” izrađene od keramike zamjenjuju prirodnu krunu zuba i pružaju mu čvrstoću i strukturu. Koriste se kod većih oštećenja prirodne krune zuba.

Foto: dentaloralcentar.com

Kako spriječiti eroziju zubne gleđi?
Ako prednji ili donji dio zuba izgleda loše ili se čini da je oko rubova prozirno, morate se pripremiti za neke zdrave navike oralne higijene. Stomatolozi preporučuju konac jednom i četkanje zuba dva puta dnevno pomoću fluoridne paste za zube kako biste zaštitili svoju gleđ od erozije. Fluor je važan za oralno zdravlje i pomaže u jačanju postojeće gleđi. U nastavku je nekoliko dodatnih savjeta, koje možete slijediti kako biste spriječili da Vaši zubi postanu prozirni.

Jedite i pijte zdravo:
Smanjite unos kisele hrane i pića i jedite više zdrave (neutralne) hrane i pića.

Pijte puno vode:
Pijenje vode tokom dana pomoći će spriječiti suvoću usta. Takođe, neka vam postane navika da pijete vodu nakon što pojedete ili popijete nešto kiselo kako biste uklonili kiseline i ostatke hrane.

Foto: lumidentstudio.rs

Povećajte proizvodnju sline:
Žvakanje hrane bez šećera pojačava stvaranje sline koja pomaže u sprječavanju suvoće usta.

Neka slamka postane Vaš prijatelj:
Kad pijete bilo što kiselo, koristite slamku kako biste izbjegli kontakt zuba s kiselim napicima.

Redovno posjećujte svog stomatologa:
Profesionalno čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje pomoći će u uklanjanju naslaga na zubima. Tokom pregleda stomatolog može prepoznati i druge probleme i pružiti pravovremeni tretman.

Izvor: 4smile

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -