NaslovnaObavještenjaZanimljivosti o četkicama

Zanimljivosti o četkicama

- Advertisement -

Jeste li znali da postoje različite vrste četkica za zube o kojima možda niste ni čuli? U sklopu obilježavanja Dana oralnog zdravlja, želimo te upoznati s nekim od najzanimljivijim vrsta četkica koje postoje.

Na prvom mjestu je četkica za djecu na prst. Kao što svi roditelji znaju, vaspitavanje djece nije lako, a pogotovo stvaranje navika koje će odrediti oralno zdravlje djeteta za cijeli život. Upravo zato, ovaj tip četkice pomaže da dijete naviknemo na pranje zubića i na taj način im stvorili naviku koju će praktikovati tokom života.

Drugo mjesto zauzimaju četkice sa vještačkom inteligencijom. Da, dobro ste pročitali! Ove četkice mogu mjeriti sve, od vremena četkanja do signiliziranja područja koja smo propuštili. Međutim, neki proizvođači ovih četkica uključili su dodatne opcije koje mogu mjeriti i druge aspekte zdravlja, poput:

1.Kvalitet spavanja:
Ove četkice mogu pratiti vrijeme spavanja i procijeniti kvalitet tvog sna na temelju pokreta i zvuka.

Četkica za zube za bebe, koja je stavlja na prst (Foto: mushie.com)

2.Fizičke aktivnosti:
Ove četkice imaju ugrađene senzore koji mogu mjeriti tvoju fizičku aktivnost, poput broja koraka koje si napravio ili udaljenosti koju si prevalilo.
3.Nutricionizma:
Ove četkice imaju mogućnost povezivanja s drugim uređajima, poput pametnih vaga ili aplikacija za praćenje prehrane, te pružiti nam informacije o našoj prehrani i nutritivnom statusu.

Iako ove dodatne opcije nisu standardne kod svih četkica sa vještačkom inteligencijom, oni pokazuju kako se tehnologija može koristiti za praćenje drugih aspekata zdravlja, osim oralne higijene. No, vjerujemo da to nije sve. Kao što se tehnologija razvija, tako će se i četkice za zube razvijati.

Ko zna kakve ćemo četkice imati u budućnosti?
Ostavljamo te da razmišljaš o tome, a mi ti pišemo na portalu Stomatologija.me, čim saznamo nove vijesti iz svijeta oralnog zdravlja.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -