NaslovnaZa pacijenteTrizmus: Uzroci, simptomi, liječenje i vježbe

Trizmus: Uzroci, simptomi, liječenje i vježbe

- Advertisement -

Trizmus, takođe poznat kao spastična kontrakcija čeljusti ili “zaključane čeljusti”, medicinski je termin koji se koristi za opisivanje stanja u kojem mišići čeljusti postaju previše napeti, što rezultira ograničenim otvaranjem usta. Ovo stanje može biti uzrokovano raznim faktorima, a njegova ozbiljnost može varirati.

Svaka osoba može da otvori ustra u prosječnom rasponu od oko 35 do 55 milimetara, što otprilike odgovara širini tri prsta. Trizmus može učiniti da je čak nemoguće otvoriti usta. Ali ne bi trebalo paničiti. U ovom članku istražićemo što je trizmus, što ga uzrokuje, kako se liječi i koje su dobre vježbe za ublažavanje simptoma.

- Advertisement -

Uzroci trizmusa:

Upala čeljusti: Upala u dijelu gdje se nalaze mišići za žvakanje najčešće se edšava nakon vađenja umnjaka. Infekcija zuba, trauma ili drugi hirurški zahvati na čeljusti mogu takođe uzrokovati upalu mišića, a u povećanom riziku od trizmusa su i oni koji pate od reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i sklerodemiju – stanja koja utiču na temporomandibularni zglob pacijenta.

- Advertisement -

Temporomandibularni poremećaj (TMD): Ovo stanje pogađa temporomandibularni zglob, što može dovesti do problema s otvaranjem usta.

Neuromuskularne bolesti: Bolesti koje utiču na kontrolu mišića, poput botulizma ili tetanusa, mogu uzrokovati trizmus. Bolesti živaca ili mišića, kao što je recimo rijedak autoimuni poremećaj koji se naziva sindrom ukočene osobe, mogu uzrokovati grčeve u mišićima čeljusti.

Radioterapija: Osobe koje su podvrgnute radioterapiji u području glave i vrata zbog karcinoma mogu razviti trizmus kao nuspojavu.

Simptomi trizmusa:

Simptomi trizmusa uključuju bol i teškoće pri otvaranju usta, što može dalje otežati žvakanje, govor i oralnu higijenu. Osobe sa trizmusom mogu doživjeti nelagodu i ograničenje u svakodnevnim aktivnostima, uključujući prehranu. Drugi potencijalni simptomi su ukočenost abdominalnih mišića, otežano gutanje, groznica, znojenje, povišen krvni pritisak, glavobolja i ubrzan rad srca.

Nivo ograničenja otvaranja usta se može razlikovati, od blago otežanog do potpuno onemogućenog otvaranja, kada su zubi gornje i donje vilice u kontaktu. Ako osjetite pomenute simptome trebalo bi što prije da posjetite stomatologa. Trebalo bi znati da je stanje prolazno i ne ostavlja posljedice nakon pravovremene i odgovarajuće terapije. Oporavak može trajati i više mjeseci, ali se većina pacijenata oporavi nakon par sedmica.

Liječenje trizmusa:

Liječenje trizmusa zavisi od uzroka i ozbiljnosti stanja. Stručnjaci uglavnom savjetuju promjenu režima ishrane, odnosno da pacijent konzumira meku kašastu hranu kako bi manje zamarao zglob, a prepisuju se i antiinflamatorni ljekovi, anelgetici, antibiotici, lokalni anestetici, blaga masaža zgloba… Evo nekoliko metoda koje se koriste:

Vađenje zuba: Ako ne možete otvoriti usta zbog inficiranog zuba, stomatolog će prepisati antibiotike ili izvaditi inficirani zub.

Fizikalna terapija: Fizioterapeut može preporučiti vježbe koje pomažu opuštanju mišića čeljusti i povećavaju raspon otvaranja usta.

Ljekovi: Ljekovi za ublažavanje bolai i upale, poput nesteroidnih protivupalnih ljekova ili mišićnih relaksansa, mogu se propisati za olakšavanje simptoma.

Botulinum toksin (Botoks) terapija: Botoks se može injektirati u mišiće čeljusti kako bi se privremeno opustili i da bi se onda omogućilo normalno otvaranje usta.

Ortopedski uređaji: Za neka stanja, poput TMD-a, mogu se koristiti ortodontski uređaji ili retencijske naprave za poboljšanje položaja čeljusti.

Hirurški zahvati: U slučajevima ozbiljnih povreda ili neuromuskularnih bolesti, hirurški zahvati mogu biti potrebni kako bi se riješio trizmus.

Vježbe za trizmus:

Vježbe koje se preporučuju za trizmus usmjerene su na postupno proširivanje raspona otvaranja usta i opuštanje mišića. Evo nekoliko primjera:

Istezanje čeljusti: Nježno pritisnite prstima prema dolje na donju vilicu i polako otvarajte usta koliko god možete bez bola. Ponavljajte ovu vježbu postupno povećavajući otvaranje usta. Potrebno je ovu vježbu raditi polako i kontrolisano na svaka tri ili četiri sata tokom dana, u trajanju od tri do pet minuta. U slučaju izraženog trizmusa vježbe se izvode uz pomoć špatule ili specijalnih naprava sa oprugama kojima se dozira sila.

Rotacija čeljusti: Lagano pomjerajte vilicu lijevo-desno i gore-dolje kako biste opustili mišiće.

Vježbe disanja: Duboko udahnite i izdahnite kroz nos, pomažući opuštanju mišića oko čeljusti.

Vježbe sa žvakanjem: Počnite sa mekanom hranom poput pirea i postupno prelazite na čvršću hranu kako biste jačali mišiće čeljusti.

Važno je napomenuti da je ključno konsultovati se sa ljekarom prije nego što započnete bilo kakve vježbe ili terapije za trizmus, kako biste utvrdili uzrok i odgovarajući plan liječenja. U većini slučajeva, trizmus se može uspješno liječiti ili kontrolisati, omogućavajući pacijentima da povrate normalnu funkciju čeljusti i poboljšaju kvalitetu života.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -