NaslovnaZa pacijenteCrni trouglovi između zuba: Šta znače i kako ih tretirati

Crni trouglovi između zuba: Šta znače i kako ih tretirati

- Advertisement -

Svi mi želimo blistav set zuba kako bismo imali savršen osmijeh dostojan holivudskih crvenih tepiha. Međutim, kao što je svaki čovjek priča za sebe, tako je i kad se radi o našim zubima, razlike su sasvim normalne i svaki je osmijeh poseban. Ako imate crne trouglove između zuba, možda se pitate zašto je to tako i da li to može biti opasno po oralno zdravlje.


Stručnjaci objašnjavaju da “crni trouglovi” zapravo predstavljaju prazne prostore ili razmake koji se mogu razviti između zuba. Ovi razmaci, koji se često pojavljuju blizu linije desni, uglavnom imaju tamniji izgled jer otkrivaju donja oralna tkiva i mogu zadržavati sitne komadiće hrane, naslage plaka ili druge čestice, što ih čini primjetnijim.

Crni trouglovi između zuba nisu sami po sebi opasni, ali mogu biti povezani sa problemima vezanim za oralno zdravlje, poput bolesti desni ili povlačenja desni. Oni nisu nužno znak loše higijene, jer različiti faktori kao što su genetika i obliku zuba mogu doprineti njihovom nastanku.

Problematično može biti to što će potencijalno zadržavati čestice hrane i tako uticati na oralnu higijenu i estetiku, što dalje može zahtijevati stomatološku pažnju iz kozmetičkih ili preventivnih razloga.

- Advertisement -

Zbog čega se fomiraju?

Stomatolozi pojašnjavaju da postoji nekoliko mogućih razloga zašto crni trouglovi mogu početi da se fomiraju između zuba pacijenta.

Prvi razlog je povlačenje desni – što se dešava kada se desni koje obično pokrivaju korijene zuba počnu povlačiti, otkrivajući dio korijena zuba.

Sljedeći je gubitak kosti i parodontalna bolest, što može dovesti do gubitka potpore kostiju oko zuba. U tom slučaju, rezultat je povlačenje desni od zuba i ostavljanje otvorenih prostora.

foto: Smilecliniq.com


Varijacije u veličini, obliku i postavci zuba takođe mogu stvoriti praznine ili crne trouglove, posebno ako zubi nisu savršeno postavljeni jedan uz drugi.

Četvrti razlog je prirodan proces starenja. Dok starimo, promjene u desnima i gustini kostiju mogu doprineti nastanku crnih trouglova.

Posljednji razlog koji stručnjaci navode su ortodontski tretmani, koji ponekad mogu promijeniti poziciju zuba i stvoriti male prostore između njih

Pitanje koje sad sigurno postavljate je:

- Advertisement -

Može li se formiranje ovih trouglova spriječiti?

Stručnjaci predlažu niz mjera koje pacijenti mogu preduzeti kako bi umanjili rizik.

Održavanje dobre oralne higijene, redovni stomatološki pregledi, nježno korišćenje konca za zube, izbjegavanje pušenja, ispravljanje nepravilno postavljenih zuba putem ortodontskih tretmana i uopšte dobro upravljanje osnovnim zdravstvenim stanjima – sve to može pomoći.

Ali šta ako već imate crne trouglove?

Ako vas tište, možete razgovarati sa stomatologom o mogućim opcijama. Tretmani koji bi mogli da budu od pomoći su fasete, presađivanje desni ili ortodontski tretman kako biste pomjerali zube i zatvorili te prostore.

Koji je najbolji pristup zavisi najviše od osnovnog uzroka i specifičnih briga pacijenta vezanih za oralno zdravlje i estetiku. Važno je konsultovati se sa stomatologom kako bi se utvrdila najprikladnija opcija.

Ako još niste odlučili kojem stomatologu da povjerite svoj osmijeh, na našem portalu možete pronaći spisak ordinacija u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj koje preporučujemo.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -