NaslovnaSavjetiTraumatske povrede zuba kod djece

Traumatske povrede zuba kod djece

- Advertisement -

Šta je trauma? To je stanje koje zahtijeva hitan postupak liječenja jer svaki gubitak vremena umanjuje vjerojatnoću da će liječenje uspjeti.

Traume su uvijek hitna stanja koja mogu imati ozbiljne posljedice na njihove trajne nasljednike, što se može reflektovati tokom čitavog života.

Mnogi od vas će se zapitati čemu ovakav uvod u priču o povrijeđenim zubima?

Foto: childrenandnature.org

Upravo da bi se naglasila ozbiljnost situacije kada do traume dođe, jer zbog dramatičnosti izgleda, gdje osim zuba najčešće dolazi i do povrede mekih tkiva (usne, obraz, gingive…) koja tada krvare i najčešće se i djeca i roditelji pronađu u situaciji gdje ne znaju što tačno učiniti.

Populacija koja je najviše sklona traumatskim povredama su djeca. Najčešće između jedne do tri godine života te od osme do 11 godine života.

Studije su pokazale da su traumama skloniji dječaci, a najčešće zahvaćeni zubi su prednji zubi koji su svojom pozicijom najosjetljiviji na povrede.

Foto: pixabay.com

U mliječnoj denticiji su češća rasklimavanja i izbijanja zuba, dok su u trajnoj denticiji učestaliji prelomi kruna zuba.

Dobro je znati da za svaku situaciju postoji rješenje. Ako je zub pomičan potrebno ga je imobilizirati tzv. splintom, metalnom žičicom ili kompozitnim vlaknima tokom sedam dana.

To je vrijeme koje je potrebno da se parodontni ligament oporavi te da se ponovno uspostavi čvrsta veza zuba i kosti.

Šta učiniti kod potpunog izbijanja zuba?
Šta se tiče avulzije tj. potpunog izbijanja zuba iz alveole koja je jedno od najdramatičnijih oblika povrede zuba, bitno je naglasiti kako je vrijeme najbitniji faktor.

Foto: pinterest.com

Naprimjer, kod mliječnih zuba ako unutar 30 minuta vratimo zub, moguće je da će se u njegovom korijenu ponovno uspostaviti cirkulacija.

Takođe, važno je znati da ćemo takav zub koji je u potpunosti izbijen transportovati. Najbolji način je slina, mlijeko ili fiziološki rastvor.

Nikako u suvu maramicu, običnu vodu ili alkohol jer tako dolazi do dehidracije zuba. Terapija avulzije je replantacija zuba ako su vrijeme i transportni medij zadovoljili uslove za takav postupak.

Međutim, uvijek treba da imamo u vidu zametak trajnog nasljednika i biti vrlo oprezni, jer ga možemo oštetiti, što bi bila veća šteta nego korist u ovakom slučaju.

Foto: bbc.com

Međutim ako je prošlo više vremena ili se zub držao u neprikladnom mediju, odustaje se od vraćanja zuba u alveolu, jer su takvom zubu odumrle ćelije na površini korijena zbog čega ne bi bilo moguće srastanje s parodontnim vlaknima.

Važno je, takođe, naglasiti ulogu prevencije dentalnih trauma u vidu nošenja štitnika za zube prilikom sportskih aktivnosti.

Na kraju, ne smijemo zaboraviti i higijenu koja je vrlo važna kako bi se spriječio nastanak infekcije ili komplikacije koje su vezane uz loše odražavanje higijene.

Izvor: ordinacija Slaj Anić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -