NaslovnaIntervjuSve manje je interesovanja za specijalizacijom iz dječije i preventivne stomatologije

Sve manje je interesovanja za specijalizacijom iz dječije i preventivne stomatologije

- Advertisement -

Dječija i preventivna stomatologija je grana stomatologije koja se bavi zdravljem zuba najmlađih pacijenata. Briga o zubima vašeg djeteta počinje još u trudnoći, jer dijete i zubi rastu zajedno.

Ova grana stomatologije ima, između ostalog, i zadatak da pronađe odgovarajuće metode putem kojih bi djeca najmlađeg uzrasta razvila svijest o značaju održavanja zdravlja usne šupljine.

Sa doktorkom Marijom Čanak Iličković, jednom od rijetkih specijalista dječije i preventivne stomatologije, iz ordinacije „Dr Čanak“ iz Bara, razgovarali smo detaljnije na ovu temu.

Dr Marija Čanak Iličković (Foto: stomatologija.me)

Doktorka, šta mislite o deficitu specijalista dječije i preventivne stomatologije u Crnoj Gori?
„Nažalost, svjedoci smo da je sve manje interesovanja za specijalizacijom iz dječije i preventivne stomatologije, ne samo kod nas već i u regionu, pa čak i svijetu. Sve više se stomatologija svodi na estetsku stomatologiju i implantologiju. Sve je to u redu kada vi se prije toga iscrpjele sve mogućnosti preventivne stomatologije, jer je poznato da je prevencija pola zdravlja“.

Šta sve podrazumijeva prevencija, sa osvrtom i na dječiju stomatologiju?
„U stomatologiji se prevencija može sprovoditi za svaki uzrast i za različite potrebe i oboljenja, ali je najbolje kada se počne od najmlađeg uzrasta i nastavi tokom čitavog života“.

Dr Marija Čanak Iličković (Foto: stomatzologija.me)

Šta podrazumijeva prevencija kod najmlađeg uzrasta?
„Što se tiče najmlađeg uzrasta, treba napomenuti da se tu misli već od samog začetka djeteta i da bi bilo dobro i poželjno da svaka trudnica ima obavezan stomatološki pregled kako bi zaštitila, u tom trenutku, zdravlje svojih usta i zuba i naučila kako da se odnosi prema oralnom zdravlju svog budućeg djeteta. Velika je zabluda da trudnoća „kvari“ zube, ali postoje neki otežavajući faktori koje možemo eliminisati i trako priječiti prenos oboljenja sa majke na dijete, jer karijes je infektivno oboljenje. Na tom pregledu bi dobili savjete kako održavati higijenu usta i zuba. Podrazumijeva se blago skidanje naslaga sa desni i kasnije tek izniklih zuba, gazom namotanom oko prsta i umoćenom u vodu. Idealno bi bilo da najkasnije djecu oko dvije do dvije i po godine, dovedu na jedan preventivni pregled gdje bi se oni upoznali, bez straha, sa stomatologom i ordinacijom. Napominjem da je presudno izabrati stomatologa koji je obučen za rad sa djecom i sa puno ljubavi pristupiti djetetu bez obzira da li je potrebna intervencija ili ne“.

Foto: stomatologija.me

Šta je sa predškolskim i školskim uzrastom?
„Što se tiče ovog uzrasta, tu je već obavezna obuka i roditelja i djeteta o pravilnom održavanju higijene i kontrola usvojenih znanja. U našoj ordinaciji praktikujemo identifikaciju plaka tečnošću ili tableticama i to se pokazalo kao najbolja metoda jer vide koliko dobro peru ili ne peru zube, jer plak postaje prebojen i vidljivo uočen. Uz malo kritike i motivacije i obuke na modelu, pacijenti postanu mnogo savjesniji u održavanju oralne higijene. Uz to, u ovom uzrastu je idealno davati tabletice fluora kojih, nažalost, na našem tržištu nema. Moje mišljenje je da bi država morala da se ozbiljno pozabavi fluorizacijom kod ovog uzrasta, bilo distribucijom lijekova ili fluorizacijom vode. U ovom uzrastu, može se sprovesti i prevencija prtodontskih anomalija i veliki broj deformiteta se može ispraviti i bez nošenja aparatića ukoliko se očuva zdravlje zuba, spriječi prijevremeni gubitak zuba, koji dovodi do određenih anomalija. U ostalim slučajevima mobilni ortodonstki aparati, takođe, preventivno mogu dovesti zube u savršen niz“.

Šta biste savjetovali odraslim pacijentima, kada je u pitanju prevencija kod njih?
„Već od srednjoškolskog uzrasta pa na dalje, važna je removitacija pacijenata o održavanju higijene, jer ukoliko su i sačuvali zdravlje zuba to je uzrast gdje se mogu javiti parodontološka oboljenja. Nažalost, u praksi se sve više susrećem sa parodontološkim oboljenjima koji mogu dovesti do gubitka zuba, koja posljedično vode u protetska zbrinjavanja. Ali čak i tada te pacijente moramo naučiti da prevenmtivno održavanje zdravlja usne duplje im pomaže da što duže održe svoje protetske nadokande. Zdravlje orofacijalnog sistema je početak zdravlja cijelog organizma“.

Foto: stomatologija.me

Šta biste preporučili pacijentima pri odabiru stomatologa?
„Ja kao dječiji i preventivno stomatolog, pacijenta sagledavam i kroz roditelje koji ga dovode i kroz njihov odnos prema oralnom zdravlju. Ako oni imaju zapušteno stanje usne duplje, onda trud mora biti usmjeren i prema njima i prema djetetu. Tako stvarate osnovu zdrave porodice sa odgovornim pristupom, jer odgovornost mora biti i na pacijentu. Samo takvim pristupom, a ne trenutnim rješavanjem nekog problema, možete dobiti zdravog pacijenta za dugi niz godina. To je razlog zašto postoji realna potreba za više specijalista dječije i preventivne stomatologije. Zato dobro i pravilno odaberite stomatologa, kome ćete povjeriti oralno zdravlje svog djeteta i svoje porodice“, zaključila je dr Marija Čanak Iličković.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -